Praktijktraining Installeren van zonnestroomsystemen tot in de meterkast

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit of warmte. Omdat alleen de zon als energiebron nodig is, is dit een vorm van duurzame energie. Daarmee zijn zonnepanelen een belangrijke manier om te verduurzamen. Maar wat is een zonnepaneel nu eigenlijk?
Een zonnepaneel is een verzameling van een aantal zonnecellen die gemaakt zijn van een laag silicium. Om van dit silicium een halfgeleider te maken, voegt men er aan de boven- en onderkant een laag fosfor aan toe. Om het geheel te beschermen, plaatst men het tussen twee transparante platen. Tot zover de theorie!

Leerdoel / resultaat

In deze 3-daagse cursus wordt geleerd hoe een zonnestroominstallatie op een veilige manier onder het dak geïnstalleerd moet worden tot in de meterkast, dus tot en met het mogelijk aanpassen en uitbreiden van de verdeelinrichting tot 3 x 25 ampère. Vaardigheden gericht op het verrichten van de juiste metingen, het voorbereiden van de DC- en AC-bekabeling, het monteren van de omvormer, het aansluiten op de meterkast en het uiteindelijke in bedrijfstellen van de installatie worden geoefend. Aan de hand van checklijsten wordt gecontroleerd of de installatie goed is aangelegd en goed functioneert. De onderliggende regelgeving van de NEN 1010 en NEN 3140 wordt tijdens de training behandeld.

Voor wie?

 • Monteurs van installatiebedrijven
 • Uitvoerende medewerkers van dakaannemers

Duur en kosten

3 dagen

€ 1.345,- (excl. BTW)

Vooropleiding

Ben jij werkzaam als monteur bij een installatiebedrijf? Of ben je uitvoerend medewerker bij een dakaannemer?
Dan is de training Installeren van zonnestroomsystemen bedoeld voor jou!

Inhoud

 • Kenmerken, componenten en werking van zonnestroomsystemen
 • Practicum elektrotechnische installatie DC- en AC-zijde
 • Controle werking systeem (panelen en omvormer)
 • Aansluiten op de meterkast
 • Oplossen van kleine storingen
 • Veilig installeren van zonnestroomsystemen

Meer informatie over data en aanmelden

Deze training wordt verzorgd door BDA opleidingen, je kunt je hier aanmelden.

Examen

Voor dit examen dient u zich apart in te schrijven.
Het examen bestaat uit 2 delen, een theorie-examen en een praktijkexamen. Als men voor beide examendelen slaagt ontvangt men het InstallQ-certificaat voor deze vakdiscipline. Beide examens worden op 1 dag bij BDA Opleidingen in Gorinchem georganiseerd en vergt in totaal een dagdeel. De kandidaat hoort direct na de beide examens of hij/ zij geslaagd is.

Samenvatting

 • Examenduur: 1 dagdeel
 • Examen bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte
 • Locatie: Gorinchem
 • Investering volledig examen: € 575,- (theorie 180,- + praktijk 395,-) ex. BTW (inclusief werkboek NEN 3140)
 • Bijzonderheden: gebruik van werkboek NEN 3140 toegestaan bij het Theorie-examen; 30 meerkeuzevragen

Theorie-examen

Het theorie-examen bestaat uit 30 meerkeuzevragen, bij 23 goede antwoorden is de kandidaat voor dit deel geslaagd. Dit examen wordt digitaal afgenomen door Eureka-Examens, het examenbureau van de installatiebranche. Bij het examen mag het werkboek “NEN 3140 Vakbekwaam Persoon, Bedrijfsvoering voor elektrische installaties” worden gebruikt. Bij aanmelding ontvangt de examenkandidaat dit boekje met een lees- en studiewijzer om zich goed te kunnen voorbereiden.

Praktijkexamen

Bij het praktijkexamen wordt vooral gekeken of de kandidaat op een veilige en juiste wijze een meterkast kan aanpassen en uitbreiden om de PV-installatie tot 3 x 25 ampère te kunnen aansluiten. Er wordt onder andere beoordeeld of hij/ zij het type meterkast waaraan gewerkt wordt kan herkennen, of de onderdelen benoemd kunnen worden, de juiste veiligheidsmaatregelen genomen worden en vanzelfsprekend de vaardigheid bezit om zelfstandig de juiste handelingen te verrichten. Bij aanmelding ontvangt de examenkandidaat ook voor dit examen een nadere beschrijving om zich goed te kunnen voorbereiden.