Werkgevers, vakbonden en overheden investeren in bouwers en technici

Kansen verzilveren voor vakmanschap in Noord Nederland

Nieuwe mensen aantrekken voor de sectoren Techniek en Bouw & Infra en voorkomen dat huidige werknemers vertrekken. Dat is het doel van het bijzondere samenwerkingsproject ‘Kansen verzilveren voor Technisch Vakmanschap’ waarin werkgeversorganisaties, vakbonden, opleidings- en ontwikkelfondsen, de arbeidsmarktregio Groningen en de drie Noordelijke provincies hun krachten bundelen.

Via subsidies voor (bij)scholing van huidige en nieuwe medewerkers maar ook zij-instromers willen de samenwerkende partijen meer mensen aan het werk krijgen in de techniek en bouw & infra. Met name zij-instromers zijn van groot belang voor de vervulling van de vele vacatures binnen de twee sectoren.

Bouwopgave en energietransitie zijn een grote uitdaging

Het Noorden kent een enorme bouwopgave en met de energietransitie die nodig is om de klimaatdoeleinden te bereiken ligt er voor de technische- en de bouwbranches een grote uitdaging. In het noorden van Nederland werkt een groot aantal mensen in de Techniek en Bouw & Infra. Werkgeversorganisaties en vakbonden willen deze werknemers behouden en investeren in opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden. Komende jaren gaan ook veel werknemers met pensioen.

Reden des te meer voor organisaties om meer werknemers te interesseren voor een baan.  

Een unieke publiek-private samenwerking

De provincies Drenthe, Friesland, Groningen en de drie noordelijke arbeidsmarktregio’s investeren samen € 1,1 miljoen in het plan. De werkgevers- en werknemersorganisaties investeren zelf € 2,3 miljoen vanuit de ontwikkelings- en opleidingsfondsen (O&O fondsen). Daarmee is een unieke publiek-private samenwerking tot stand gekomen tussen de noordelijke overheden, werkgeversorganisaties Koninklijke Metaalunie, Techniek Nederland, Koninklijke Bouwend Nederland, vier vakbonden en de O&O fondsen: OOM, A+O Metalektro en WIJ-Techniek.

Sociale partners en overheden in Noord-Nederland slaan de handen ineen. Met het project Kansen Verzilveren voor Technisch Vakmanschap maken ze hier een start mee. Aanvraagformulieren voor de scholingssubsidies en de aantallen beschikbare trajecten zijn te vinden via https://www.spt-noord.nl/kansen-verzilveren/

De O&O Fondsen uit de sector zullen via hun eigen kanalen subsidies verstrekken aan werkgevers en werknemers. De regelingen bieden ook kansen voor zij-instromers en voor mensen buiten het arbeidsproces die geïnteresseerd zijn in een toekomst in de techniek.

 

leerling monteur installeert