Blowerdoortest
De luchtdichtheid van een gebouw kan gemeten en gekwantificeerd worden. Om deze meting uit te voeren, maakt men gebruik van de blowerdoortest. De blowerdoor is een ventilator die in de luchtdichte schil van het gebouw geïntegreerd wordt (bijvoorbeeld in een deuropening). Om de uitkomst van de meting niet te beïnvloeden moeten alle openingen die in contact staan met de buitenlucht worden gesloten. Met de ventilator worden zes drukverschillen tussen de binnen- en buitenkant van het gebouw gecreëerd.
In vervolg hierop kan men controleren hoe dit drukverschil gelijk gehouden kan worden. De hoeveelheid extra te produceren lucht (overdruk) of de hoeveelheid weg te zuigen lucht (onderdruk) laat zien hoeveel lucht er ontsnapt of aangetrokken wordt langs luchtlekken. Daarna worden deze luchtlekken in kaart gebracht, zodat duidelijk is waar de niet-luchtdichte zones zich bevinden. Een blowerdoortest is sinds 2015 verplicht voordat een woning of gebouw opgeleverd wordt.
Veel voorkomende problemen in woningen zijn luchtlekkages die verschillende oorzaken kunnen hebben:
- Verkeerd gemonteerde kozijnen.
- Kieren bij deuren.
- Slechte aansluiting van de wand met het dak of de vloer.
- Slecht afgesteld hang- en sluitwerk.
- Verkeerd afgestelde ventilatiesystemen.
Bij ventilatiesystemen zie je vaak dat deze verkeerd zijn afgesteld en daardoor een onder- of bovendruk veroorzaken in het gebouw. Het resultaat is dat de lucht door kieren naar binnen gezogen of juist naar buiten geduwd wordt.
Werkt het ook voor bedrijfspanden?
Een blowerdoortest is niet alleen te gebruiken voor woningen, maar ook voor bedrijfspanden, ziekenhuizen, scholen en andere panden. Wanneer het een groot bedrijfspand betreft is het mogelijk om meerdere blowerdoor tegelijk in te schakelen, om het gebouw alsnog op onder- of bovendruk te krijgen.
Thermografische scans
Om luchtlekken (in- en exfiltratie) inzichtelijk te maken wordt een blowerdoortest vaak gecombineerd met een thermografische scan. Dit omdat de warmtebeeldcamera het proces om de luchtlekken zichtbaar te krijgen vereenvoudigd. De combinatie van een blowerdoortest en het opsporen van luchtlekken d.m.v. rookdetectie en een thermografische scan geeft het beste onderzoekresultaat met betrekking tot de luchtdichtheid van de gebouwschil.