Nationale campagne 'Zet ook de knop om'

Bespaar ook energie in je bedrijf

Onze energierekening stijgt, we moeten nú minder afhankelijk worden van gas uit Rusland en we willen klimaatverandering tegengaan. Daarom vraagt de overheid Nederlandse huishoudens en bedrijven/ondernemers om mee te doen en meer en sneller energie te besparen.

We moeten samen die knop omzetten. Veel Nederlanders zijn al goed bezig en besparen energie. Ter voorbereiding op de komende winter zijn extra stappen nodig. Overheden, grote en kleine bedrijven en organisaties kunnen direct nog meer energie besparen op de verwarming en verlichting van hun gebouwen. Of door efficiënter te werken en te produceren. Zo wordt de energierekening flink lager, verminderen we onze afhankelijkheid van gas uit Rusland én is het beter voor ons klimaat.

Zet jij ook de knop om in jouw bedrijf? Met kleine stappen kun je al veel bereiken. Meestal meer dan je denkt. Benieuwd wat je naast bedrijf ook zelf thuis nog kunt doen? Bekijk dan de tips voor huishoudens.

De campagne loopt van begin april tot half mei 2022 maar de tips op de campagnesite kun je altijd toepassen. Wil je meer informatie over de maatregelen die het kabinet neemt om minder afhankelijk te worden van gas uit Rusland? Of heb je vragen? 

Lees meer op de website van Rijksoverheid

Bekijk de campagne videobekijk de campagne video

 

slimme thermostaat bedienen met je telefoon

Besparingstips voor bedrijven

Verlichting

  • Schakel lampen uit in ruimtes die je niet gebruikt. Vaak staat verlichting aan op momenten dat dit niet nodig is. Laat verlichting niet onnodig branden. Zet de lampen binnen uit wanneer er niemand in het gebouw of in de ruimte is. Denk ook aan de lampen buiten. Kan daar het licht veilig uit? Of kan je met bewegingssensoren voorkomen dat het onnodig brandt?
  • Schakel over op ledverlichting. Door lampen te vervangen voor een energiezuinigere lamp kun je snel energie besparen. Vaak kun je gloei-, spaar- en halogeenlampen vervangen door ledlampen. Je kan hier wel 80% energie mee besparen.

Verwarming

  • Zet de verwarming laag als je een ruimte of gebouw verlaat. Vaak staan in kantoren, scholen of andere gebouwen de verwarmingen aan wanneer het gebouw niet in gebruik is. Als de verwarming onnodig aanstaat, verspil je energie. Zet daarom de verwarming laag als je een ruimte of gebouw verlaat. Schakel de verwarming uit wanneer deze onnodig is en bespaar zo makkelijk energie.