Demonstratie project Hybride warmtepompen

brengt prestaties en energiebesparing in beeld

Als je in gesprek gaat met je klant over warmtepomptechniek is er een nieuw project waar jouw klant maar ook jij als installateur profijt van kan hebben. Het demonstratieproject ‘Hybride warmtepompen in de gebouwde omgeving’ is in november 2021 gestart en loopt door tot eind 2022. Naast het forse budget dat de komende drie jaar beschikbaar is voor subsidies voor hybride warmtepompen is er ook budget vrijgemaakt om de effectiviteit van de hybride warmtepomp te kunnen ‘bewijzen’.

Doel van het demonstratieproject

Het demonstratieproject Hybride warmtepompen in de gebouwde omgeving heeft als doel om de toepasbaarheid, prestaties, besparingen en het comfort van de hybride warmtepompen goed in beeld te brengen. In het project worden 200 hybride warmtepompen geplaatst in verschillende soorten woningen, verspreid over het hele land. De installaties worden minstens één stookseizoen gevolgd en de gebruiksdata verzameld. Dit project hebben we al eerder onder de aandacht gebracht in februari 2022. Het project wordt nu verlengd en uitgebreid. Eerder geplaatste hybride warmtepompen vanaf 1 juli 2021 worden nu ook tot dit project toegelaten!

Via de speciale actiesite van de overheid, www.demoprojecthybride.nl, worden particulieren, die aan deze pilot willen deelnemen, verwezen naar installateurs van Techniek Nederland. Maar je kunt ook zelf actie ondernemen om deze pilot bij jouw klanten onder de aandacht te brengen. Heb je klanten die pas geleden een offerte voor of informatie over een hybride warmtepomp hebben aangevraagd? Of heeft een klant al besloten en ga je binnenkort de installatie plaatsen? Of heb je sinds 1 juli 2021 een hybride geplaatst? Dan zou deelname aan deze pilot voor jou en je klant interessant kunnen zijn. 

Hoe werkt het?

Jouw klant krijgt bij deelname van de overheid een projectvergoeding van 500 euro, bovenop de bestaande subsidies voor deze duurzame techniek. Voorwaarde is wel dat deelnemers toestemming geven aan de RVO om de werking van de installatie twee jaar lang te mogen monitoren.

De gebruikers krijgen zelf ook inzicht in hun gebruiksgegevens en de energiebesparing die deze installatie oplevert. De installateur die het systeem plaatst, krijgt 700 euro. Daarvan is 350 euro een vergoeding om de installatie waterzijdig in te regelen, een noodzakelijke maatregel voor een optimaal rendement van de warmtepomp die een flinke energiebesparing oplevert. Voor het monitoren van de gegevens is een meterkastje nodig die door de RVO ter beschikking wordt gesteld. De installateur zal deze in de woning moeten plaatsen. Daarvoor krijgt hij ook 350 euro vergoed.

Als de kosten voor het waterzijdig inregelen hoger zijn dan 350 euro, dan kan de installateur dit bedrag als korting aanbieden aan de klant.

Jouw klant is uiteindelijk degene die zich voor de actie kan aanmelden op de site, maar dat kan ook in samenwerking met jou als erkende installateur als je de installatie gaat doen.

Ruimte voor 200 deelnemers

Vind je dit een interessante aanbod voor je klant? Kom dan snel in actie, want er is maar plaats voor 200 deelnemers. Je kunt contact opnemen met de projectleider Marijke Boersma, via telnr. 06-13756626.

 

Meer informatie over het demoproject hybride

Lees het eerder verschenen bericht over dit project

infographic hybride warmtepompBron: Nederlandse Verwarmingsindustrie