Het Stadsakkoord bestaat momenteel uit 19 ‘deals’ met afspraken over concrete acties die bijdragen aan de energietransitie. Eén van de stappen in die transitie is het aardgasvrij maken van Utrecht. Dat kan alleen als alle partijen goed samenwerken. Inmiddels zijn zo’n 40 organisaties betrokken, waaronder corporaties, vastgoedpartijen, energie-infrastructuurbedrijven, bouwbedrijven, installateurs, onderwijs- en onderzoeksinstellingen, provincie Utrecht, adviseurs en financiers.
Groeiend netwerk en meer aardgasvrije projecten
Enkele projecten zijn al gestart: van goede informatie aan bewoners, kennisdeling en innovatie, tot het uittesten van nieuwe technologieën en meer opleidingsplekken. Ook nieuwe partners die willen bijdragen aan een aardgasvrij en CO2-neutraal Utrecht kunnen zich aansluiten. Doel is een groeiend netwerk en meer projecten.
Duurzame huizen in Utrecht haalbaar en betaalbaar
Het Stadsakkoord is onderdeel van de plannen voor de energietransitie die de gemeente samen met de stad maakt. Daarbij hoort ook het stoppen met het gebruik van aardgas. “We willen dat een duurzaam huis of bedrijf voor iedereen haalbaar en betaalbaar is”, zegt wethouder Lot van Hooijdonk (energie). “Door samen te werken aan onze doelen en kennis te delen, komen we verder. We kunnen door dit Stadsakkoord bijvoorbeeld alternatieven voor energiezuinige verwarming testen en breed beschikbaar maken, en ook zorgen voor voldoende opleidingsplaatsen, zodat er technisch geschoold personeel is voor de installatie.”
Meer informatie over de samenwerking is te vinden op www.utrecht.nl/stadsakkoordaardgasvrij