Warmtepomp: veel voordelen in 1 systeem

Heeft of krijgt een woning een warmtepomp? Overleg dan met je klant over koeling. Wist je dat een systeem dat ook kan koelen in aanschaf nauwelijks duurder is? En dat een warmtepomp veel comfortabeler koelt dan een airco?

Een warmtepomp:

✔ Kan verwarmen en koelen combineren
✔ Haalt energie uit de lucht of de bodem
✔ Biedt het meeste comfort in huis

 

 

Voordelen van koelen met een warmtepomp

  • Centraal systeem
    Een warmtepomp is één systeem dat de woning kan verwarmen, koelen, en kan voorzien van warm tapwater. Extra apparaten en installaties in en om de woning zijn dus niet nodig. Voorwaarde is wel dat de woning zeer goed moet zijn geïsoleerd.
  • Energiezuinig en gasloos
    Een warmtepomp is op zich al een zuinige installatie. Warmtepompinstallaties zelf gebruiken bovendien uitsluitend elektriciteit. Geen gas dus.
  • Comfortabel klimaat
    Een warmtepomp geeft heel gelijkmatig warmte of koelte af aan de lucht in huis. Het zorgt daardoor voor comfortabele koelte. Zeker als je het vergelijkt met een airco. Die blaast lucht de ruimte in, en kan de lucht ook ineens erg snel laten afkoelen.
  • Duurzaam
    Niet alleen het lage energieverbruik maakt een warmtepomp duurzaam. Een bodemwarmtepomp die koelt, geeft warmte af aan de bodem. Die afgevoerde warmte wordt in de winter weer hergebruikt om de woning te verwarmen.
  • Soms is koelen gratis
    Een bodemwarmtepomp gebruikt voor het koelen geen extra energie, en levert dus gratis koelte.
  • Klaar voor de toekomst
    De overheid verplicht huiseigenaren per 2026 om een cv-ketel te vervangen door een milieuvriendelijker alternatief, zoals een hybride warmtepomp. Met een warmtepomp in huis ben je dus al voorbereid op de toekomst.

 

Nadelen van koelen met een warmtepomp

  • Aanleg soms niet mogelijk
    Een bodemwarmtepomp aanleggen is lang niet bij elke woning mogelijk. Dat kan alleen als er diep in de grond geboord kan worden. Of dat kan, hangt af van de bodemlagen, de beschikbare ruimte en een aantal andere factoren.
  • Speciaal afgiftesysteem
    Voor een lucht-water warmtepomp en voor een bodemwarmtepomp heeft een woning vloerverwarming nodig, of een ander geschikt afgiftesysteem. Soms zijn ook speciale radiatoren noodzakelijk. Dat kan een flinke interne verbouwing met zich meebrengen.
  • Investering
    De aanleg van een warmtepomp is een behoorlijke investering. Een bodemwarmtepomp is zeker een dure optie, omdat er diep in de grond geboord moet worden. Voordeel is wel dat er volop subsidiemogelijkheden zijn. En de terugverdientijd wordt steeds korter.
  • Traag systeem
    Een warmtepomp is een systeem dat vrij traag reageert. Snel even een ruimte koelen gaat niet.
  • Koelen beperkt mogelijk
    Koelen met een warmtepomp gebeurt in de regel met water dat ongeveer 18 graden is. Als je water van 18 graden door de vloerverwarming laat lopen, kun je de woning koelen tot een temperatuur die ongeveer 4 tot 7 graden lager ligt dan de buitentemperatuur. Is het buiten 28 graden, dan kan de binnentemperatuur op 21 tot 24 graden worden gehouden. Nog verder koelen met nóg kouder water is niet mogelijk.

 

Wanneer is koelen met een warmtepomp een optie?

Met bijna elk warmtepompsysteem is een woning ook te koelen. Of dat kan, hangt af van:

  1. Het type warmtepomp
  2. Het afgiftesysteem in de woning
    Conventionele radiatoren kunnen koelte niet goed afgeven en zijn dus ongeschikt. Heeft een woning vloerverwarming of ventilatieconvectoren, dan is koelen met warmtepomp vaak wel mogelijk.
  3. De juiste inregeling
    Een aandachtspunt is te diep koelen. Dat wil je voorkomen, want dat zorgt voor condens op de vloer en convectoren. Voor een natte vloer dus. Daarom moet je diep koelen voorkomen met een dauwpuntregeling of afstelling.