Gevelisolatie
Door na-isoleren van een gevel verliest een woning minder warmte. Dat bespaart energie. Ook vraagt de woning zo minder vermogen van een warmtepomp, waardoor die goedkoper wordt en tegelijk een kleinere belasting heeft op het elektriciteitsnet. Het isoleren van een ongeïsoleerde gevel met een lege spouw levert de grootste winst op. Van ongeïsoleerd (Rc-waarde 0,4 m2K/W) naar nageïsoleerd (Rc-waarde 1,7 m2K/W) bespaart 9 m3 aardgas per m2 gevel per jaar. Van nageïsoleerd naar Bouwbesluitniveau levert ‘slechts’ een extra besparing op van 2 m3 aardgas per m2 gevel per jaar. 80% van de besparing door isolatie naar Rc-waarde 6 m2K/W zit dus in die eerste stap naar Rc-waarde 1,7 m2K/W.
Gevelisolatie /Na-isoleren van de spouw
Het isoleren van de luchtspouw tussen het binnen- en buitenblad met PUR, PIR, isolatieparels of glaswol is vaak een aantrekkelijke maatregel. Dit kan alleen bij woningen met een schone spouw met voldoende open ruimte (5 à 6 cm). De isolatiewaarde stijgt van een Rc-waarde 0,4 naar een Rc-waarde 1,7. Dit is bijna een vervijfvoudiging van de isolatiewaarde. Een relatief grote verbetering dus voor relatief weinig geld. Vooral de woningen die gebouwd zijn tussen 1930 en 1975 hebben zo’n luchtspouw. Woningen van een later bouwjaar hebben al vaker isolatie en dan is er geen ruimte voor na-isolatie in de spouw.
Tips
- Bij een spouw met na-isolatie, uitgevoerd voor het jaar 2000 is de isolatie soms weggezakt door onvoldoende toegevoegde lijm bij het isoleren. Laat die delen dan opnieuw vullen met na-isolatie.
- Laat een gecertificeerd isolatiebedrijf bepalen of de gevel en spouw geschikt zijn voor na-isolatie.
Woningen uit de bouwperiode 1975-1991 zijn al geïsoleerd. Daardoor is het lastiger om nog een flinke verbeteringssprong te maken in isolatiewaarde. Bij oudere woningen zonder spouw kun je de spouw niet isoleren. Verbeteren kan in die gevallen door na-isolatie aan de buitenzijde van de gevel of aan de binnenzijde. Isolatie aan de buitenzijde kan door het afbreken van het buitenblad en er opnieuw een dikke isolatielaag aan te brengen en af te werken met een stuclaag, (sier)steenstrips of nieuw metselwerk. Het buitenblad komt hierdoor meestal verder naar voren. Dat vraagt aandacht voor de juiste aansluiting van kozijnen, de dakrand en, bij rijwoningen, met de naastgelegen woningen. Door buitengevelisolatie vermindert het effect van koudebruggen bij de gevel.
Het nadeel bij isolatie aan de binnenzijde is dat je alle aansluitingen op de gevel (radiatoren, (rol)gordijnen en wandcontactdozen) los moet maken en op de nieuw geplaatste binnenisolatie opnieuw moet monteren. Dat is vooral lastig bij woningen met een toilet, badkamer en keuken die aan een buitenmuur grenzen. Ook wordt de leefruimte door de opgedikte muur kleiner.