BENG - Energieprestatie indicatoren

Voor alle nieuwbouw in Nederland

Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat de vergunningaanvragen vanaf 1 januari 2021 moeten voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Die eisen vloeien voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD).

De energieprestatie bij BENG wordt bepaald aan de hand van 3 individueel te behalen eisen:

  1. de maximale energiebehoefte in kWh per m2gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)
  2. het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)
  3. het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten (%)

Dit wordt berekend op basis van gebouweigenschappen, installaties en standaard gebruikersgedrag.

Later is er nog een eis toegevoegd:

TOjuli op woning/appartementsniveau: < 1,0 (indien geen actieve koeling aanwezig), een alternatief hiervoor vormt het opstellen van een dynamische simulatieberekening met een grenswaarde GTO (gewogen temperatuur overschrijding) van maximaal 450 uur.

De eis aan TOjuli is niet vanuit energetisch oogpunt geïntroduceerd, maar om het risico op oververhitting in de zomer te beperken.

Niet iedere soort nieuwbouw zal eenvoudig kunnen voldoen aan die eisen. In deze infographic vindt u 15 slimme innovaties die bijdragen aan de BENG-eisen, speciaal voor complexe situaties.

Rekenmethode

Het toetsen van de BENG-eisen gebeurt per 1 januari 2021 met de NTA 8800. Deze is gratis te downloaden: NTA 8800:2022 nl (nen.nl) . NTA 8800 is een methodiek die van toepassing is op zowel nieuwbouw, bestaande bouw, woningbouw als utiliteitsbouw.

Op de site Energieprestatie Gebouwen leest u meer over de ontwikkelingen rondom de nieuwe bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen. Deze site staat onder beheer van NEN.

Voor het uitrekenen van de energieprestatie volgens de NTA 8800 zijn verschillende geattesteerde softwareprogramma’s vanaf 1 juli 2020 beschikbaar.

De geattesteerde software is geschikt voor het berekenen van de energieprestatie van een gebouw volgens de NTA 8800. Bijvoorbeeld bij de voorbereiding ten behoeve van een vergunningsaanvraag.

De drie leveranciers van de geattesteerde energieprestatie software:

 Verschillen opname protocollen volgens de NEN 7120 en NTA 8800

Er is onderzocht welke aanvullende informatie moet worden opgenomen voor de berekening van het energielabel conform de NTA 8800, vanuit de bepaling volgens de NEN 7120. Daarbij kan grotendeels van dezelfde gegevens gebruik worden gemaakt als voor de (eerder aangevraagde) omgevingsvergunning op basis van de NEN 7120. Voor enkele “aanvullende” gegevens kan gedurende de bouw zo mogelijk bewijslast worden verzameld.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wet- en regelgeving

De Nederlandse wet- en regelgeving voor de energieprestatie van gebouwen is gebaseerd op de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). De wijzigingen ten aanzien van de BENG-eisen komen in het Bouwbesluit. Andere regelgeving die voortkomt uit de EPBD, staat onder andere in het Besluit energieprestatie gebouwen (BEG) en de Regeling energieprestatie gebouwen (REG).