Informatieplicht Energiebesparing

Wat betekent deze wet voor de installateur?

Vanaf 1 juli 2019 geldt de Informatieplicht Energiebesparing voor bedrijven die jaarlijks vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas(equivalent) verbruiken. Deze bedrijven moesten vóór 1 juli 2019 in het eLoket van de RVO rapporteren welke energiebesparende maatregelen zij hebben uitgevoerd. Tot maart 2021 had 60 tot 70% van de bedrijven gerapporteerd. De insteek van de Informatieplicht Energiebesparing is dat bedrijven bewuster omgaan met energie. Voor 1 december 2023 moet de volgende rapportage ingediend zijn bij het eLoket. 

Uitgangspunten waren de Energiebesparende maatregellijsten (EML’s) die de RVO voor elke bedrijfssector was opgesteld. Inmiddels zijn de EML's aangepast. De energiebesparende maatregelen moeten zich binnen vijf jaar terugverdienen. Na 2019 is er elke vier jaar een nieuwe rapportageronde. De eerstvolgende is dus in 2023, als ook energielabel C voor kantoren van kracht wordt. Een slimme ondernemer zorgt er voor dat hij die maatregelen neemt die ook meteen voldoen aan de label C eisen.

De Energiebesparingsplicht gaat veranderen, wat betekent dat voor ondernemers?

Met de komst van de Omgevingswet verandert de wet- en regelgeving over energiebesparing bij bedrijven en instellingen. De regels staan dan in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal), het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), het omgevingsplan en de omgevingsvergunning. De Energiebesparingsplicht voor ondernemers is per 1 juli aangescherpt.

In de Erkende Maatregelen Lijst energiebesparing (EML) staan energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder die ondernemers verplicht moeten uitvoeren. De nieuwe EML bestaat uit 3 onderdelen: Gebouwen, Faciliteiten en Processen. Met de EML kan aan de energiebesparingsplicht worden voldaan.

Er is ook meer budget voor handhaving van de nieuwe regels beschikbaar. Wat betekent dit voor jou als ondernemer?

Dit verandert er door de aanscherping van de energiebesparingsplicht:

  • Er komen nieuwe maatregelen bij die zich richten op CO₂-reductie.
  • De hybride warmtepomp is opgenomen in de EML. Daardoor vervalt de ISDE subsidie voor ondernemers voor deze installatie en is het verplicht minstens een hybride warmtepomp aan te schaffen. 
  • Bedrijven zijn nu ook verplicht om alle verlichting in het bedrijfspand te vervangen door LED verlichting.
  • Bedrijven zijn verplicht om zonnepanelen te plaatsen op het dak van het pand mits het dak daarvoor geschikt is. 
  • De doelgroep wordt uitgebreid. De energiebesparingsplicht geldt nu ook voor de grote energiegebruikers (bijv. de glastuinbouw).
  • De bestaande Erkende Maatregelenlijsten (EML) per sector, 19 stuks, worden samengevoegd tot één lijst die voor iedereen geldt. Dat betekent een vermindering van ruim 700 naar 160 maatregelen.
  • Er is extra budget vrijgemaakt voor handhaving van de energiebesparingsplicht

Verbruik jij meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar? Dan moet je voldoen aan de Informatieplicht en eens in de vier jaar rapporteren over de maatregelen die je hebt genomen. Je doet dat aan de hand van de nieuwe Erkende Maatregelenlijsten. Je hebt tot 1 december 2023 de tijd om te rapporteren over jouw maatregelen.

Vanaf 1 januari 2024 treedt naar verwachting de Omgevingswet in werking. Hierin worden ook de aanpassingen aan de energiebesparingsplicht opgenomen. Om te garanderen dat de aanpassing van de energiebesparingsplicht op 1 juli 2023 in werking zal treden, worden de aanpassingen ook verwerkt in het huidige Activiteitenbesluit milieubeheer. Wat er per 1 juli 2023 precies gaat veranderen leest u op Energiebesparingsplicht vanaf 2023

DEB tool hulpmiddel voor ondernemers

DEB ondersteunt je bij het nemen van energiebesparende maatregelen en het voldoen aan de Energiebesparingsplicht. Zodra de nieuwe versie van de EML bekend is zullen zij gepubliceerd worden op deb.nl.

Meer informatie vind je via deze links:

Informatieplicht energiebesparing (rvo.nl)

Energiebesparingsplicht vanaf 2023 (rvo.nl)

Wat is de energiebesparingsplicht? (vanaf 2023) (rvo.nl)

 

Uitzonderingen en auditplichtige bedrijven

Sommige bedrijven zijn uitgezonderd van de informatieplicht. Kijk op de site van de rvo.nl welke criteria daarvoor gelden. Voor bedrijven die auditplichtig zijn onder de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) geldt wél de informatieplicht.

Handhaving Informatieplicht

Er wordt op deze wet gehandhaafd door gemeenten en omgevingsdiensten. Als bedrijven nog niet hebben gerapporteerd maar wel kunnen aantonen dat ze energiebesparende maatregelen gaan uitvoeren zal er niet direct beboet worden. Maar voldoet een bedrijf na verloop van tijd nog steeds niet aan de regels volgt er een boete. 

Hoe moet je rapporteren?

De rapportage maak je in het eLoket. Om in te loggen in het eLoket heb je een eHerkenningsmiddel niveau 2+ nodig. Vraag dit op tijd aan bij een leverancier die je kunt vinden op www.eherkenning.nl. De aanvraag duurt circa 5 werkdagen en kost tussen de 5 en 22 euro per jaar.

Praktische tips voor de rapportage:

  • Registreer in het eLoket en kijk wat nodig is voor de rapportage.
  • Noteer wat je nog niet weet en zoek dat later uit.
  • Je kunt je gegevens tussentijds opslaan en een volgende keer weer verder gaan.
  • Je kunt bij registratie aangeven wanneer maatregelen ingepland staan.
  • Het eLoket heeft een timer die na 15 minuten opnieuw geactiveerd moet worden.
  • Zoek uit wie de drijver van de inrichting is: de huurder of de verhuurder.
  • Ga in gesprek met de verhuurder over maatregelen die je als huurder niet mag nemen.
  • Is de documentatie van de installaties aanwezig?
  • Verzamel die voor de rapportage.
  • Pas maatregelen toe die voldoen aan energielabel C én de Informatieplicht; dan ben je ook meteen klaar voor de nieuwe regelgeving label C voor kantoren.

Zijn er meerdere vestigingen? Dan is een bulkupload van de gegevens mogelijk. De daarbij behorende documenten staan op de site van de RVO (onder het tabblad Rapporteren, XML-upload).

Wat gebeurt er na de rapportage?

  • Je krijgt een ontvangstbevestiging per mail met een referentienummer.
  • Dit referentienummer moet je gebruiken voor vragen en correspondentie met bevoegd gezag.
  • Jouw gemeente of omgevingsdienst haalt zelf de rapportage op in het eLoket.
  • Zij gebruiken die rapportage voor controle op de Informatieplicht.
  • Tijdens de controle kan de gemeente of omgevingsdienst aanvullende vragen over je inrichting hebben of een controlebezoek uitvoeren.
  • De deadline voor de tweede ronde is 1 december 2023.
  • Deze rapportage wordt na 2019 elke vier jaar herhaald.
  • De volgende ronde is dus in 2023 als ook de energielabel C verplichting voor kantoren van kracht wordt.

Samenvattend:

  • Ga zo snel mogelijk aan de slag met informatie verzamelen.
  • Rapporteer in het eLoket, ook al bent je nog niet klaar met de uitvoer van maatregelen.
  • De informatieverzameling en rapportage in het eLoket kost veel tijd, vooral in de voorbereiding.