Subsidies

De ontwikkelingen gaan vliegensvlug in de techniek. Een leven lang ontwikkelen wordt daardoor steeds belangrijker. De overheid ondersteunt dit en geven subsidies waarmee je op opleidingskosten kunt besparen. Zo haal je nog meer rendement uit je opleidingsbudget als ondernemer. Een goede opleiding is de investering altijd waard, maar als je het goed aanpakt, kun je flink besparen op studiekosten. Hieronder vind je de meest relevante informatie over subsidies en fiscale tegemoetkomingen.

 

Subsidies voor werknemers

Jezelf ontwikkelen is van groot belang in een kenniseconomie als Nederland - zeker gezien de snelheid waarmee ontwikkelingen elkaar opvolgen. Om interessant te blijven op de arbeidsmarkt moet een opleiding voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom stimuleren diverse instanties het volgen van een opleiding en zijn er financiële tegemoetkomingen beschikbaar.

Voucher voor jouw persoonlijke ontwikkeling
Investeren in jezelf is essentieel voor je ontwikkeling. Daarom is bijscholing nog makkelijker gemaakt! De Vakraad Metaal & Techniek stelt namelijk vouchers voor persoonlijke ontwikkeling beschikbaar voor alle medewerkers in de technische installatiebranche.

Subsidies voor werkgevers

Het opleiden van je medewerkers is essentieel voor het behalen van je bedrijfsdoelstellingen. Maar het is natuurlijk wel zo fijn als je kunt besparen op opleidingskosten en zo het rendement van opleiden kunt vergroten. Hieronder wat mogelijkheden:

Studiekosten aftrekbaar voor belasting

Soms mag je studiekosten van werknemers aftrekken van de winstbelasting. Dit is alleen het geval wanneer de studiekosten worden gemaakt om vakkennis op peil te houden. Kosten die voortkomen uit opleidingen om vakkennis uit te breiden zijn niet aftrekbaar voor de winstbelasting. Natuurlijk kan het soms lastig zijn om te bepalen of er sprake is van uitbreiden of op peil houden: laat daarom altijd jouw belastingconsulent kijken naar het voordeel specifiek voor jouw situatie.

Subsidie via brancheorganisatie

Veel brancheorganisaties hebben subsidies en financiële bijdragen voor de scholing en ontwikkeling van personeel. Ben je lid van een brancheorganisatie, dan kun je terecht bij het betreffende Opleidings- en ontwikkelingsfonds (O&O fonds). Vaak regelen zij ook de aanvraag van subsidies bij het Europees Sociaal Fonds. Enkele voorbeelden:

Ontwikkelbudget, om een leercultuur te stimuleren

Persoonlijke Trainingstoelage, voor de kosten van een EVC-procedure, scholingskosten of ontwikkelassessment. Met het EVC-traject kunnen jouw vakmensen hun ervaring, kennis en kunde in kaart brengen als startpunt voor eventuele vervolgscholing. Voor dit traject is het mogelijk een subsidie aan te vragen. Ook krijg je begeleiding in het traject.

OSR, met de Ontwikkelingsstimuleringsregeling (OSR) ontvang je als bedrijf een tegemoetkoming in de kosten wanneer jouw vakmensen een opleiding, cursus, training, workshop of andere scholingsactiviteit volgen die bijdraagt aan het versterken van hun vakmanschap.

Regio Projectaanvragen, specifiek voor de instroom van talent en de ontwikkeling van medewerkers en kennis. Het Wij Techniek Regio Platform Sociale partners biedt mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de kosten van activiteiten op het gebied van: instroom van talent, de ontwikkeling van medewerkers en kennis. Via deze site kun je een aanvraag doen. De regiomanagers zijn bereikbaar voor meer informatie.

STIP, voor begeleiding van technische én niet-technische leerling-werknemers. Met de Stimuleringsregeling Praktijkbegeleiding (STIP) ontvang je als bedrijf een financiële tegemoetkoming voor het begeleiden van technische én niet-technische leerling-medewerkers. De STIP is een vervolg op de per 1 augustus 2019 beëindigende BPV-regeling.

Subsidies vanuit de (regionale) overheid

Ook vanuit de provincie, het UWV of de gemeente zijn er subsidieregelingen zijn waar je gebruik van kunt maken. Bespreek de mogelijkheden met jouw lokale contactpersonen binnen de instanties.

Subsidie praktijkleren
Jaarlijks kun je als ondernemer deze subsidie aanvragen tussen 2 juni en 16 september. De subsidie is een tegemoetkoming voor de kosten die een werkgever maakt voor de begeleiding van een leerling, deelnemer of student, wanneer je een leer-werkplek aanbiedt.

Impuls regeling praktijkleren voor leerbedrijven
Ook deze subsidie richt zich op bedrijven die leer-werkplekken aanbieden. De extra impuls wordt ondergebracht in een apart compartiment, zodat werkgevers in de betreffende sectoren extra subsidie ontvangen voor het aanbieden van bbl-leerplekken bovenop de subsidie waar zij op basis van de huidige regeling praktijkleren al aanspraak op kunnen maken.