Wat je moet weten over hybride warmtepompen

De eerste stap op weg naar aardgasvrij

De hybride warmtepomp is een van de manieren om het gasverbruik in de woning drastisch te verminderen. Wat is er nodig voor een hybride warmtepomp? Waar moet ik op letten? Wat kost zo'n pomp en hoeveel bespaar ik ermee? 

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die samen met een reguliere gas cv-ketel zorgt voor verwarming. Een hybride warmtepomp beschikt over een binnen- en een buitenunit. De binnenunit komt naast de cv-ketel te hangen. De buitenunit van de warmtepomp staat in de buitenlucht en daar wordt energie aan de buitenlucht onttrokken. Het werkende deel van de warmtepomp brengt deze energie naar een hoger temperatuurniveau, zodat de warmte gebruikt kan worden in het centrale verwarmingssysteem.

De hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en verzorgt voor een groot deel de benodigde warmte in huis. De cv-ketel werkt op gas en is verantwoordelijk voor het warme water in de keuken en badkamer. Daarnaast springt de cv-ketel indien nodig bij op koude dagen, zodat er altijd een optimale warmte in huis is.

Waarom kies je voor een hybride warmtepomp?

De Nederlandse overheid laat er geen twijfel over bestaan en heeft aangegeven dat vanaf 2050 alle huishoudens klimaatneutraal moeten zijn. Dat betekent dat er alleen gebruik gemaakt gaat worden  van duurzame bronnen van energie. De overgrote gedeelte van de Nederlandse huishoudens zijn op dit moment nog aangesloten op aardgas, een brandstof die CO2-uitstoot geeft bij verbranding, door over te stappen op uitsluitend duurzame bronnen verminderen we deze CO2-uitstoot. De hybride warmtepomp wordt gezien als een eerste stap om het gasverbruik van een woning te verminderen

Volledig afstappen van aardgas vergt een enorme investering, niet alleen in apparatuur maar ook bijvoorbeeld in de rest van het verwarmingssysteem en isolatie van de woning. Tevens is het ook een aanzienlijke geldelijke investering. De overheid stimuleert duurzame oplossingen door middel van subsidies en leningen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een hybride warmtepomp?

De overstap naar alleen duurzame energie is niet goedkoop maar vergt ook aanzienlijke aanpassingen. Zoals gezegd is de hybride warmtepomp een manier om het gasverbruik te verminderen. Helemaal los van het gasnet kan met een hybride warmtepomp niet omdat deze samenwerkt met een cv-ketel. Bij toepassing van de hybride warmtepomp moet een aantal aanpassingen getroffen worden en is een investering nodig, alleen minder ingrijpend dan bij de aanpassing naar een gasloze installatie.

infographic hybride warmtepomp

Bron: infographics op deze pagina van Vereniging Warmtepompen

 

Aanschafkosten

De aanschafkosten van een hybride warmtepomp liggen tussen de €5000,- en €8000,- inclusief BTW en installatie. Dit is slechts een indicatie want geen woonsituatie is hetzelfde. De pomp wordt naast een cv-ketel geplaatst. Als de ketel niet ouder is dan zes jaar kan dat naast de bestaande ketel. Is de ketel ouder of aan vervanging toe moet er waarschijnlijk ook een nieuwe ketel aangeschaft worden. Via diverse regelingen vanuit de overheid en lokale initiatieven kan er subsidie worden aangevraagd. De exacte kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren zoals de aanschafkosten, het type warmtepomp en het vermogen. Verder kunnen er kosten bijkomen voor thermostaatkranen en lage temperatuur radiatoren als de bestaande niet geschikt zijn. 

Gasverbruik

Met de huidige energietarieven verdient een hybride warmtepomp zich al terug bij een jaarverbruik vanaf 1.500 m³ gas. Is het verbruik hoger, dan zal de besparing ook groter zijn. Bij de nu snel stijgende gasprijzen zal de besparing alleen maar groter worden. Voor woningen die meer dan 4.000 m³ gas verbruiken zal de besparing die de warmtepomp kan leveren gelimiteerd zijn op wat de warmtepomp maximaal kan leveren op jaarbasis (de warmtepomp is naar verhouding klein).

Elektriciteitsverbruik

De hybride warmtepomp zal gas besparen, maar heeft ook elektriciteit nodig om te werken. Het gasverbruik zal dus dalen en het elektriciteitsverbruik zal stijgen. Aan het einde levert dit bij een goed ontworpen en geïnstalleerd systeem wel degelijk een kostenbesparing op. Om de kosten voor elektriciteit te drukken bestaat natuurlijk altijd de mogelijkheid om zelf elektriciteit op te wekken met zonnepanelen.

Mate van isolatie van de woning

De hybride warmtepomp is met name geschikt voor volledig geïsoleerde woningen. Denk hierbij aan woningisolatie zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie of HR++ glas. Zonder volledige woningisolatie werkt de installatie niet optimaal en zal de cv-ketel vaker moeten bijschakelen. Dat is nadelig voor je energieverbruik.