Soorten warmte­pompen

lucht-water-bodem

Warmtepompen werken het beste bij lage cv-watertemperaturen in het verwarmingssysteem. Een combinatie met vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren is het meest ideaal. Ook de hybride warmtepompen kunnen bij dergelijke verwarmingssystemen het beste rendement halen. Een goede test is om te kijken of u uw woning bij 0-10°C buitentemperatuur warm kunt houden met een cv-watertemperatuur van 40-50°C. Bij veel ketels is deze maximale aanvoertemperatuur in te stellen. Ook zijn er verschillende leveranciers van apparatuur die helpen om de benodigde watertemperatuur te reduceren.

Wat voor soorten warmtepompen zijn er?

Mocht de woning aan bovenstaande voorwaarden voldoen, dan kun je serieus een warmtepomp overwegen. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen:

Lucht-lucht warmtepomp (all-electric)

De lucht-lucht warmtepomp gebruikt de buitenlucht als bron, de warmte wordt uit de lucht gehaald en in de woning afgegeven. Een voordeel van deze soort warmtepomp is dat het ook ingezet kan worden als airco om het huis te koelen. Nadeel is dat het geen tapwater verwarmd. Daarvoor moet je een installatie toevoegen zoals een electrische boiler. Tevens zijn er plafond- en wandunits nodig om de lucht naar binnen te blazen.

Lucht-water warmtepomp (all-electric)

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht of ventilatielucht als bron. Er wordt energie uit de lucht gehaald en omgezet naar warmte. Deze warmte wordt overgedragen aan het verwarmingssysteem en het tapwater in de woning.

Water-water warmtepomp (all-electric)

Deze installatie bevindt zich voor het grootste gedeelte onder de grond, want de water-water warmtepomp haalt zijn energie uit grondwater. Het water wordt omhoog gepompt en wanneer de warmte eruit gehaald is weer terug de grond in gepompt. De warmte die wordt opgewekt wordt gebruikt om het huis en het tapwater te verwarmen.

Bodem-water warmtepomp (alll-electric)

De bodem-water warmtepomp gebruikt de bodem als warmtebron. Er wordt een buizensysteem verticaal of horizontaal in de bodem aangelegd, afhankelijk van het grondoppervlak. Door dit buizensysteem loopt een vloeistof die de warmte uit de grond haalt. De warmtepomp zet deze warmte om naar een hogere temperatuur om de woning en het tapwater te verwarmen.

Hybride warmtepomp (deels elektrisch, deels op gas)

Een hybride warmtepomp werkt op stroom en maakt gebruik van energie uit de buitenlucht. Het is daarom een energiezuinig apparaat. Je koppelt hem aan je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten te koud is, of als het te lang duurt voor het huis warm wordt. De cv-ketel zorgt ook voor het warme water in de badkamer en keuken. Je kunt de warmtepomp aansluiten op de cv-ketel die je nu hebt (mits niet te oud), of tegelijk met een nieuwe ketel laten installeren. Het is een goede tussenstap naar een huis zónder aardgas. Daarvoor heb je een all-electric warmtepomp nodig en een hele goede isolatie. Met de hybride warmtepomp kun je ongeveer 60 procent minder aardgas verbruiken voor de verwarming van je huis. Twee andere voordelen van deze pomp: je kunt subsidie krijgen voor de warmtepomp én je energierekening gaat omlaag! Deze warmtepomp is zeer geschikt voor bestaande woningen met een cv-ketel en een redelijke isolatie. 

Samengevat:

De all-electric warmtepompen werken geheel op elektriciteit en hebben dus geen gasaansluiting meer nodig. Die moet afgekoppeld worden door een erkend installateur in verband met de veiligheid. Er zijn wel voorbereidende maatregelen nodig bij all-electric: vloeren, wanden, dak en ramen moeten goed tot heel goed geisoleerd zijn voor een optimaal rendement. En het afgiftesysteem moet geschikt zijn voor lage aanvoertemperaturen (40 tot 50 graden). Vanwege de huidige hoge energieprijzen is de hybride pomp een snelle optie om direct energie te besparen, mits ze voldoende op voorraad zijn. Op dit moment, augustus 2022, is er een materiaaltekort. Begin volgend jaar zou er weer genoeg voorraad moeten zijn.

infographic soorten warmtepompenBron: beide infographics van Vereniging Warmtepompen