Actieplan Hybride Warmtepompen
Om het tempo voor verduurzaming te versnellen zet het Kabinet in op het haalbaar maken voor woningeigenaren om een warmtepomp aan te schaffen door onder meer subsidies en gaat het aan de slag met communicatie en het aanpassen van de huidige regels. Een (hybride) warmtepomp wordt straks net zo vanzelfsprekend als de HR-ketel nu is.
In mei 2022 kondigde minister De Jonge aan dat de hybride warmtepomp vanaf 2026 de norm wordt. Om dat mogelijk te maken moet de productie van hybride warmtepompen fors omhoog en moeten er méér vakbekwame monteurs worden opgeleid. Ook moet de prijs van levering en installatie omlaag. Dat staat in het Actieplan hybride warmtepompen dat minister Jetten in juli 2022 naar de Tweede Kamer stuurde. Techniek Nederland is nauw betrokken bij het plan.
Concrete doelen
In het plan staat een aantal concrete doelen:
- Opschalen van het huidige aantal hybride warmtepompen met 125.000 tot en met 2024.
- De productiekosten moeten in 2030 40% lager liggen dan het prijsniveau van 2021.
- De benodigde tijd om een hybride warmtepomp te installeren moet verkort worden tot een werkdag met twee monteurs, in plaats van twee werkdagen met twee monteurs.
- Het aantal uitvoerende bedrijven en vakbekwame installateurs moet omhoog met 100 fte per 10.000 geïnstalleerde installaties. Dat aantal moet voor eind 2025 gerealiseerd zijn.
ISDE-budget gaat omhoog
Om de ambities waar te maken verhoogt de overheid het budget van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Ook komt er geld voor een publiekscampagne, die de bekendheid van hybride warmtepompen moet vergroten. Deze campagne is op 28 november 2022 uitgerold en loopt door tot in 2023.
Monitoring
Uitgebreide monitoring maakt deel uit van het Actieplan. Vanaf dit jaar gaat de industrie het aantal hybride warmtepompen registreren. Er komt een jaarlijkse rapportage over verkoopaantallen, productie- en installatiekosten en gerealiseerde CO₂-reductie. Netbeheerders gaan de impact op het elektriciteitsnetwerk in de gaten houden. Ook de toename van het aantal deskundige vakmensen en installatiebedrijven wordt bijgehouden.
Wat houdt de normering in?
Hoe de normering er precies uit komt te zien is nu nog niet bekend. Wel is duidelijk dat bij vervanging van de cv-ketel hogere eisen gesteld worden aan de efficiëntie van verwarmingsinstallaties, mits de woning of het gebouw daartoe geschikt is. Dit betekent dat in sommige gevallen de verplichting niet geldt als de woning technisch niet geschikt is voor een warmtepomp of als het financieel niet haalbaar is. Deze ontwikkeling heeft impact op het te leveren werk van installateurs. Wat precies is nog niet duidelijk. Wij houden de installateur mede via dit platform op de hoogte over de verdere uitwerking van de normering.