Subsidies en leningen voor verduur­zaming VVE's

Je krijgt alleen subsidie voor maatregelen die je laat uitvoeren door een deskundig bedrijf en niet voor maatregelen die je zelf uitvoert. De VvE vraagt de subsidie aan voordat de maatregelen uitgevoerd zijn. Heeft de vereniging meerdere gebouwen dan kan de VVE per gebouw subsidie aanvragen. Hieronder het overzicht alsmede een aantal leningen die voor de VVE's van toepassing zijn.
 

 

 

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor VvE.

VVE`s kunnen vanuit de Investeringssubsidie Duurzame Energie subsidie aanvragen voor zonneboilers, warmtepompen en een centrale aansluiting op het warmtenet. VVE`s kunnen als zakelijke gebruiker ook subsidie aanvragen voor zonnepanelen en kleine windturbines.

Vanaf 1 januari 2022 bedraagt de ISDE-subsidie voor (hybride) warmtepompen (met een vermogen groter dan 1 kW) ongeveer 30% van de kosten. Voor zonneboilers en warmtenetaansluitingen is de subsidie ongeveer 20% van de kosten, maar mogelijk gaat in de loop van januari ook deze subsidie omhoog naar 30%. Let op: Voor alle maatregelen die je in 2021 hebt uitgevoerd, bedraagt de subsidie 20% van de kosten.

De hoogte van de subsidie voor duurzame energieopwekking verschilt per apparaat. Ook moet het apparaat voldoen aan enkele voorwaarden. Een complete lijst van de vergoedingen per apparaat vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) rvo.nl.

Platform-Energie-1200x800-16
 

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor VvE

Met de regeling energiebesparing eigen woning kunnen VvE’s subsidie krijgen voor het isoleren van het dak, de buitenmuren, spouwmuur, vloer en glas. Voorwaarde is dat de VvE ten minste 2 isolatiemaatregelen laat uitvoeren.

VvE’s kunnen ook subsidie krijgen voor een energieadvies door een gecertificeerde energieprestatieadviseur, eventueel in combinatie met procesbegeleiding en/of een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Lees meer

Neem je als VvE minimaal twee maatregelen, dan kun je ook subsidie krijgen voor een paar aanvullende maatregelen die energie besparen, zoals isolerende buitendeuren, een energiezuinig ventilatiesysteem, maatwerkadvies, energieverbruiksmanagers of slimme thermostaten. Als de woningen zeer energiezuinig of energieneutraal worden gemaakt, is een extra subsidie mogelijk tot 4000 euro per woning. Meer informatie

 

Subsidie energieadvies en procesbegeleiding VvE's (SEEH-VvE)

Wilt u als Vereniging van Eigenaren (VvE) advies krijgen over welke energiebesparende maatregelen nu het meest geschikt zijn voor uw gebouw? Maak dan gebruik van de subsidie voor 'Energieadvies en procesbegeleiding' voor VvE's en krijg persoonlijk advies.

De subsidie voor energieadvies en procesbegeleiding kan in combinatie met de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis worden genomen. 

Keuze uit 3 varianten

  • energieadvies (zonder een besluit tot investeren)
  • energieadvies met procesbegeleiding (inclusief een besluit tot investeren)
  • energieadvies met een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) en eventueel procesbegeleiding

Meer informatie en alle voorwaarden.

Subsidie voor oplaadpuntenadvies

Wanneer de VvE interesse heeft in een laadoplossing, moet er een oplaadpuntenadvies worden opgesteld. Een oplaadpuntenadvies is een advies van een bij de Kamer van Koophandel (KVK) ingeschreven deskundig adviseur. Hierin staat hoe u als VvE op een toekomstbestendige manier oplaadpunten op de eigen parkeergelegenheid realiseert. Een adviseur voert hiervoor ter plaatse een inspectie uit. Als dat nodig is, voorziet de adviseur het advies van een niet-technische samenvatting met daarin alle relevante informatie voor de leden van de vereniging. Het advies dat wordt opgesteld,  wordt gesubsidieerd door de RVO. Hierin staat hoe je als VvE op een toekomstbestendige manier oplaadpunten op de eigen parkeergelegenheid realiseert.

Het subsidiebedrag is 75% van de advieskosten (incl. btw), met een maximum van €1.500.  Meer informatie over de laatste voorwaarden vindt u op de website van de RVO.