Wil jij van de energietransitie jouw business maken?

Dan is inzicht in de lokale kansen belangrijk. De GIS applicatie ‘Installatiekansen.nl’ geeft gedetailleerde inzichten in de mogelijkheden die de warmtetransitie met zich meebrengt. Wil jij weten wat deze inzichten voor jouw werkgebied of onderneming kunnen betekenen? Lees dan snel verder.

De kansen

De warmtetransitie staat aan de vooravond van opschalen. Het aanbod van innovatieve oplossingen neemt toe en er zijn financiële prikkels die de aanschaf van duurzame oplossingen kunnen stimuleren. Wat betreft nieuwbouw is er geen discussie meer. Nagenoeg iedere nieuwbouwwoning wordt vanaf 2021 voorzien van een warmtepomp. Wat een stuk complexer is, zijn de aanpassingen die nodig zijn voor de bestaande gebouwde omgeving. 

Daar liggen dan ook voor technische ondernemers de grootste kansen. Uit publicaties van PBL blijkt dat dit met name geldt voor de oudere huizen van vóór de jaren negentig. Die blijven tot nu toe achter, terwijl daar de meeste winst te behalen valt. Zeker wanneer je dit combineert met isolatiemaatregelen.

Een andere mogelijkheid die de warmtetransitie met zich meebrengt is de warmtepomp. Echter, de warmtepomp is één van de kansen die als oplossing door installatiebedrijven kan worden geleverd. Zo zijn er naast de individuele oplossingen, ook talrijke gebieden in Nederland waar collectieve oplossingen mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan stadsverwarming en zonneparken.

Voor de warmtetransitie zijn er genoeg kansen, maar hoe breng je deze succesvol in de praktijk?

Kansen in de wijk in beeld gebracht

Om deze kansen te verzilveren zal er dus ingezoomd moeten worden op de bestaande gebouwde omgeving. Kijkend naar Nederland als geheel, is er sprake van een grote menukaart waar keuzes uit gemaakt kunnen worden voor het aanbieden van duurzame oplossingen. Bijvoorbeeld voor de individuele woningbezitter, voor een gemeente of voor een andere partij.

Elke gemeente, provincie en ook waterschap hebben gezamenlijk een Regionale Energiestrategie (RES) opgesteld waarin keuzes zijn gemaakt voor de opwekking van duurzame elektriciteit, de potentie van aanwezige warmtebronnen en de daarvoor benodigde opslag en energie infrastructuur.

Dit levert voor installatiebedrijven een unieke kans op. Vanuit de regionale opwekking van energie en warmte, wordt er namelijk ook door de gemeenten gewerkt aan de warmteplannen voor de gebouwde omgeving. Per wijk is uitgewerkt hoe de toekomstige warmtevoorziening eruit zal zien. Deze plannen geven inzicht in welke wijken er vóór 2030 daadwerkelijk gestart zal moeten worden met de warmtetransitie. Installatiebedrijven kunnen op deze plannen inspringen door op tijd advies en duurzame oplossingen aan te bieden aan bewoners, bedrijven en gemeenten. Hierdoor kunnen zij gericht aan de slag met de aanpassingen die nodig zijn voor een nieuwe aardgasvrije energie-infrastructuur op wijkniveau of op individueel niveau.

Met behulp van de GIS applicatie ‘Installatiekansen.nl’ kunnen de kansen in de wijk letterlijk in kaart worden gebracht. De applicatie bevat nu een warmtetransitie-viewer en een utiliteitsviewer. Dat zijn kaartlagen met data die tot op gebouw niveau een schat aan informatie toont die van belang is voor installateurs om een goed advies aan klanten te kunnen geven of om een marktanalyse te kunnen maken van zijn eigen omzetgebied.

De warmtetransitie-viewer

De warmtetransitie-viewer biedt nog een andere kans om te verzilveren. De viewer geeft namelijk ook inzicht in welke collectieve of individuele warmte-alternatieven er per wijk of regio worden uitgewerkt. Zo krijg jij als ondernemer meer inzicht in welke wijken en regio’s als eerste worden aangepakt op het gebied van de warmtetransitie en ben jij met de viewer in staat om op het juiste moment, op de juiste plaats en bij de juiste persoon een gerichte aanbieding te doen. Dit geldt niet alleen voor nieuwe potentiële klanten, maar ook voor jouw bestaande klanten. Zo kan je bestaande klanten exact informeren over wat er de komende jaren binnen een bepaalde regio of wijk staat te gebeuren. Natuurlijk krijgen jouw klanten ook informatie vanuit gemeenten en de regionale energieloketten, maar jij kan hier gericht op inspringen door bijvoorbeeld advies op maat te leveren.

Je kan de warmtetransitie-viewer gebruiken om te onderzoeken welke commerciële kansen er zijn voor duurzame warmte-oplossingen met een beperkte capaciteitsvraag binnen de gebouwde omgeving. Door het samenbrengen van data kan er worden gekozen tussen verschillende views waarin de actuele situatie wordt weergegeven wat betreft de warmtetransitie.  

De warmtetransitie-viewer in de praktijk

Stel, je wilt meer weten over de regio Utrecht omdat daar je werkgebied ligt. Je klikt dan in de applicatie de warmtetransitie-viewer aan en vult ‘Utrecht’ in. Je ziet dan op gebouwniveau de verschillende omstandigheden in de praktijk, bijvoorbeeld waar warmtenetten zijn voorzien en welke wijken als eerste, voor 2030,  aangepast gaan worden. Ook zie je waar de kansen liggen, welke faciliteiten er al aanwezig zijn en welke faciliteiten juist een belemmering kunnen vormen.

Je hebt nu de regio Utrecht geselecteerd en je wil nu een aanbieding maken voor een klant in deze regio. Je hebt dan informatie nodig over de staat van het betreffende gebouw. De viewer geeft jou onder andere inzicht in de bouw- en energetische kwaliteit van het geselecteerde gebouw. Hierdoor kan jij kijken welke duurzame oplossing jij kunt aanbieden en/of welke techniek het meest geschikt is om toe te passen.

Wil je een aanbieding doen voor woningen? In de warmtetransitie-viewer kun je een woning selecteren binnen een bepaalde regio om na te gaan welke woningen geschikt zijn voor bijvoorbeeld all-electric oplossingen. Daarnaast zou je ook als alternatief kunnen kijken naar de mogelijkheden voor collectieve warmtesystemen zoals stadswarmte of warmtenetten.

Met de warmtetransitie-viewer de juiste mensen op de juiste plaats

Over het algemeen is er een groot tekort aan technisch gekwalificeerd installerend personeel in Nederland. De beschikbaarheid van voldoende technische vakmensen met ‘green skills’ voor deze warmtetransitie is een grote uitdaging. Ook hierin biedt de warmtetransitie-viewer uitkomst.

Door inzicht en kennis te hebben van regionale werkomstandigheden weet je welke benodigde kennis bij jouw installerend personeel nodig is. Hierdoor kan jij jouw organisatie efficiënter inrichten en het personeel opleiden voor de aanpak van de warmtetransitie en het benodigde vakmanschap. Zo haal je het hoogste rendement uit het opleiden van je personeel en voorkom je gestolde kennis. Techniek Nederland biedt hiervoor speciale opleidingen en cursussen.

Ready, set, go!

Dit is slechts een greep uit de mogelijkheden die de warmtetransitie-viewer heeft. Deze warmtetransitie-viewer is onderdeel van de GIS applicatie ‘Installatiekansen.nl’. Een nieuwe dienstverlening die aan leden van Techniek Nederland gratis aangeboden wordt via het platform “Energietransitie door Installateurs”. Je hebt met de warmtetransitie-viewer toegang tot alle data die je nodig hebt om keuzes te maken voor een toekomstbestendig bedrijf. Hiermee ben je klaar voor het succesvol in praktijk brengen van de warmtetransitie.

Oftewel: ready, set, go!