Cursus Koeltechniek

De term koeltechniek wordt ook wel eens aangeduid als koudetechniek. Het richt zich op specialisten die voornamelijk bezig zijn met alle mogelijke soorten koelsystemen.

Wat is koeltechniek eigenlijk?

Wanneer je een koeltechniek opleiding hebt gevolgd wordt je opgeleid tot koel- en klimaattechnici. Koel- en klimaattechnici ontwerpen, installeren en onderhouden koelsystemen in gebouwen zoals supermarkten, kantoren, scholen, ziekenhuizen en voedselverwerkende bedrijven. Je werk kan een van de twee brede gebieden bestrijken:

  • koeling – het ontwerpen, installeren en onderhouden van koelsystemen in o.a. supermarkten, restaurants, ziekenhuizen, voedselverwerkende bedrijven en fabrieken.
  • airconditioning – installatie en onderhoud van systemen die de luchtkwaliteit, temperatuur en luchtvochtigheid in kantoren, scholen, recreatiecomplexen en andere moderne gebouwen regelen.

Dit is natuurlijk alleen maar een kleine onderverdeling, er komt namelijk nog wel meer kijken bij koudetechniek. Het komt er in feite op neer dat jij de verantwoordelijke bent voor het installeren van de juiste systemen. Deze systemen zijn natuurlijk van groot belang.

Kom jij tijdens je werk als monteur, installateur of technicus in aanraking met installaties die koudemiddelen bevatten, maar heb je nog niet het verplichte F-gassencertificaat categorie 1? Volg dan deze cursus! Je leert onder andere meer over inspecties uitvoeren aan koeltechnische installaties.

Leerdoel/resultaat

Na het behalen van het F-gassencertificaat categorie 1 mag je bepaalde werkzaamheden aan stationaire of mobiele koelinstallaties met een koudemiddelinhoud verrichten. Je mag koudemiddel terugwinnen en aanvullen. Je kunt een lekcontrole uitvoeren waarbij het koelcircuit geopend mag worden. Je kunt leidingen gasdicht solderen.

Voor wie?

Werk jij als storings- of onderhoudsmonteur en heb je geen kennis van koudetechniek? Wil je je hierin bekwamen? Dan is deze cursus interessant voor jou. De cursus is te volgen vanaf 7 dagen en bevat 4 dagdelen practicum waarin o.a. het testen en controleren van de werking van diverse koelsystemen en het herkennen, lokaliseren en oplossen van storingen aan bod komt.

Duur en kosten

Dag en avondvariant, de cursus is te volgen vanaf 7 dagen en bevat 4 dagdelen practicum.

vanaf € 2.260,- (excl. BTW)

Vooropleiding en afronding

Een technische vooropleiding op minimaal mbo-3 niveau of vergelijkbaar is gewenst. De cursus Koeltechniek – basis is eveneens een goed uitgangspunt.

Twijfel je aan jouw voorkennis? Doe dan de 10 vragen test in koeltechniek en krijg direct een studieadvies!

Ga je als koelmonteur ook werkzaamheden verrichten aan koelinstallaties met f-gassen? Dan is een STEK-diploma verplicht. Volg hiervoor de cursus F-gassen categorie I of bekijk Koeltechniek en F-gassen I - versneld.

Na het afronden van de cursus Koeltechniek kun je een installatie in gebruik nemen en controleren op de juiste werking waarbij je ook metingen kunt uitvoeren. Je kunt de oorzaak van een storing zoeken en deze verhelpen, planmatig onderhoud uitvoeren en inspecties doen. Je kunt de klant adviseren over toekomstig onderhoud en verbeteringen aandragen voor de installaties met betrekking tot energie- en milieuaspecten.

 Inhoud

Koelinstallaties, opbouw, werking

  • Diverse toepassingen van koelinstallaties met specifieke aandachtspunten aan de hand van voorbeeldcases uit de praktijk: koelcel, compressor/condensor units, winkelkoeling, containerkoeling, chillerinstallatie (gebouwen) en koeling treinstel
  • Lezen van koeltechnische schema’s, symbolenkennis van componenten toepassen
  • Functie kennen van de hoofdcomponenten, regelcomponenten en appendages
  • Koeltechnisch proces (kringloop van comprimeren, condenseren, expanderen en verdampen) van een installatie verklaren op basis van het schema
  • Belangrijkste temperatuur- en drukgegevens van het koelkringloopproces kunnen tekenen/aflezen (h log p-diagram)
  • Betekenis van koeltechnische begrippen zoals: verdampertemperatuur (To), condensortemperatuur (Tc), oververhitting, onderkoeling, expansieverlies, warmte-inhoud, verdampen, condenseren, warmte opname en afgifte, compressieverhouding, absolute druk en overdruk, COP….etc
  • Toepassing van type koudemiddelen en drukken/temperaturen in verdamper en condensor
  • Regelingen en beveiligingen herkennen en de werking verklaren aan de hand van het schema o.a.: LD- en HD-pressostaat, oliedrukpressostaat, verschildruk pressostaat, verdamperdrukregeling, condensordrukregeling, expansieventiel (thermostatisch en elektrisch)
  • Informatie van typen en toepassingen van componenten kunnen opzoeken (ROVC Techtake) o.a.: compressoren, condensors, verdampers, expansie-organen
  • De werking van componenten kunnen verklaren (ROVC Techtake)
  • Technische gegevens van componenten kunnen verklaren op basis van typeplaatje en documentatie (ROVC Techtake)

Koelinstallaties, inspectie en onderhoud 

  • Opzet en inhoud van inspectie- onderhoudslijsten, voorbeelden uit de praktijk (welk onderhoud, inspectiepunten, frequentie, materialen)
  • Inspectie uitvoeren aan een installatie Inspectie- en onderhoudspunten aan componenten (ROVC Techtake) Veelvoorkomende afwijkingen aan componenten herkennen, symptomen en oplossingen (ROVC Techtake) In- afstellen van (regel)componenten (ROVC Techtake)
  • Aandachtspunten bij het vervangen en op een juiste wijze monteren van componenten (ROVC Techtake)
  • Installatietechniek; belangrijkste aandachtpunten in leidingloop van een koelinstallatie o.a.: afschot, gas- vloeistofsnelheden, aftap- en ontluchtingsmogelijkheden, oliehuishouding, isolatie
  • Kennis van wet- en regelgeving kunnen toepassen bij het werken aan koelinstallaties, lekdetectie Predictieve inspectiemetingen aan koelinstallaties (automatisering conditiemetingen)
  • Advies over onderhoud en vervanging van installatie of componenten
  • Advies over toepassing energiezuinige motoren, verlagen transmissieverliezen, optimalisatie capaciteitsregelingen
  • Advies over vervanging koudemiddelen, milieu-eisen

Storingzoeken in koelinstallaties

  • Gestructureerd storingzoeken volgens SMIDO-methodiek
  • Onderscheid tussen technische storingen en problemen met de balans van het koelproces en de toepassing
  • Procescondities meten in koelinstallaties (drukken, temperaturen, oververhitting, onderkoeling, opgenomen stroommotoren) invloed van afwijkende procescondities op het koelproces
  • Storingscases oplossen volgens gestructureerde aanpak

Meer informatie over data en aanmelden                                                                                                

Deze training wordt verzorgd door ROVC, je kunt je hier aanmelden.