Cursus zonnestroominstallaties aansluiten op de meterkast

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit of warmte. Omdat alleen de zon als energiebron nodig is, is dit een vorm van duurzame energie. Daarmee zijn zonnepanelen een belangrijke manier om te verduurzamen. Maar wat is een zonnepaneel nu eigenlijk?
Een zonnepaneel is een verzameling van een aantal zonnecellen die gemaakt zijn van een laag silicium. Om van dit silicium een halfgeleider te maken, voegt men er aan de boven- en onderkant een laag fosfor aan toe. Om het geheel te beschermen, plaatst men het tussen twee transparante platen. Tot zover de theorie!

 

Leerdoel / resultaat

Tijdens deze cursus verwerven de deelnemers kennis en vaardigheid om een zonnestroominstallatie veilig aan te sluiten op verschillende typen groepenkasten. De cursus wordt verzorgd door een docent elektrotechniek van een ROC, tevens erkend InstallQ-installateur op het gebied van laagspanningsinstallaties en PV, die zelf ook de volledige leergang zonne-energie bij BDA Dak- en Gevelopleidingen heeft gevolgd en dus kennis heeft van dit specifieke vakgebied.

Onder andere wordt er ingegaan op de componenten van de verschillende typen meterkasten, 1- en 3- fase systemen, spanningsverliezen, draaddoorsneden, aardlekschakelaars en op welke wijzen je veilig kunt werken (NEN 3140).

In het practicum wordt geoefend hoe je een groepenkast kunt uitbreiden en in bedrijf kunt stellen. Dit wordt geoefend op de meest voorkomende typen meterkasten, waarbij afsluitend met behulp van de checklist PV installaties van Techniek Nederland het systeem en groepenkast worden getest op werking.

Voor wie?

Monteurs en installateurs van zonnestroomsystemen
Let op: Om de inhoud van deze 1-daagse cursus goed te kunnen volgen is elektrotechnische voorkennis op MBO 2 niveau noodzakelijk, en ervaring in het werken aan meterkasten een absolute pré.
Ontbreekt deze kennis en ervaring dan adviseren we u de 3-daagse praktijktraining Installeren van zonnestroomsystemen tot in de meterkast te volgen.

Duur en kosten

1 dag

€ 525,- (excl. BTW)

Vooropleiding

Om de inhoud van deze 1-daagse cursus goed te kunnen volgen is elektrotechnische voorkennis op MBO 2 niveau noodzakelijk, en ervaring in het werken aan meterkasten een absolute pré. Ontbreekt deze kennis en ervaring dan adviseren we u de 3-daagse praktijktraining Installeren van zonnestroomsystemen tot in de meterkast te volgen, deze kent een lager instapniveau.

Inhoud

  • Groepenkast en zijn onderdelen in 1- en 3-fase systemen
  • Spanningsverliezen en (kabel)draaddoorsneden
  • Werking componenten en karakteristieken aardlekschakelaar, installatieautomaat, alamat
  • Selectief beveiligen - kleurcodering van draden en zekeringen – klem- en persverbindingen
  • Aarding van E-installaties en vereffening van draagsystemen van PV-installaties
  • Uitbreiden van de groepenkast hoe en wat
  • Voorschriften NEN 1010  verandering en verschillen sinds 1996 en 2005
    • Practicum uitbreiden groepenkast: uitbreiden, testen en in bedrijfstellen
  • De PV verdeler speciaal voor de PV installatie
  • NEN 3140 veilig werken en meten en bedrijfsvoering elektrotechnische installaties
  • NPR 5310 Nederlandse praktijkrichtlijn bij NEN 1010
  • Wat doe je zelf en wat doet een erkend installateur van InstallQ
  • Checklist PV-installaties van Techniek Nederland, versie 2020

Meer informatie over data en aanmelden

Deze training wordt verzorgd door BDA opleidingen , je kunt je hier aanmelden.