Opleiding EP-W/B – Energieprestatie Woningen - Basismethode

De vraag naar vakbekwame energieprestatieadviseurs stijgt! Naast de groeiende behoefte aan een groen label zorgt ook het opheffen van het VEL (vereenvoudigd energielabel) voor een toename in het aantal aanvragen voor energielabels.

Een zuinige woning betekent niet alleen een lagere energierekening en meer wooncomfort, het betekent ook minder CO2-uitstoot. En dat zijn belangrijke redenen voor de klimaatbewuste consument van nu. Daarnaast zijn woningeigenaren verplicht om bij verkoop of verhuur van hun woning een energielabel te laten zien.

Wil je aan de slag als adviseur in de woningmarkt? Laat je dan in vijf dagen opleiden tot EP-W/B adviseur. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld wet- en regelgeving, BENG-indicatoren, de juiste wijze van opname van een woning via de basisopnamemethodiek en gegevensbepaling van diverse installaties.

Leerdoel / resultaat

Na het volgen van de opleiding heb je alle benodigde kennis om woningen en woongebouwen op te nemen volgens de basisopnamemethodiek; de ISSO 82.1. Je bent optimaal voorbereid op het landelijk examen voor EP-W/B. Na het behalen van het examen ben je vakbekwaam EP-W/B adviseur en kun je woongebouwen opnemen en registeren volgens de basisopnamemethodiek

Voor wie?

Deze opleiding is bestemd voor personen die energielabels willen opstellen en registreren volgens de nieuwe basisopnamemethodiek. Adviseurs, installateurs, medewerkers van woningcorporaties, gemeenten en bouwbedrijven  passen in de doelgroep. Je hebt een technische vooropleiding op MBO niveau of gelijkwaardig nodig.

Vooropleiding en afsluiting

Als Energieprestatieadviseur neem je diverse bouwkundige en installatietechnische elementen op die van invloed zijn op de bepaling van de energieprestatie van een gebouw. Daarbij is het van belang dat je voorkennis hebt. Beschik je niet over deze kennis? Kies dan eerst voor een vooropleiding. LET OP: de vooropleidingen zijn primair bedoeld om je bestaande technische kennis toe te spitsen op de opnamemethodiek. Een technische vooropleiding op HBO niveau of gelijkwaardig blijft nodig.

Vooropleiding Bouwkunde

Vooropleiding Installatietechniek

Na afloop van de opleiding ontvang je op basis van aanwezigheid een certificaat Je bent nu voorbereid op de landelijke examens om energieprestatieadviseur te worden. De examens maak je bij CITO of ’t Examenpark.

Inhoud

De opleiding Energieprestatieadvies Woningen - basismethode behandelt de volgende onderwerpen:

  • Beoordelingsrichtlijn BRL9500;
  • Opbouw van het projectdossier;
  • Het toepassen van kwaliteits- en gelijkswaardigheidsverklaringen;
  • BENG-eisen;
  • Energieprestatieindicatoren 1, 2 en 3;
  • Temperatuuroverschrijding (TO)-juli en alle aspecten welke hier invloed op hebben;
  • Standaardomstandigheden (weergegevens en gebruikersgedrag);
  • Opname constructies en bepalen oppervlakte bouwdelen volgens de ISSO82.1 (gevels, gevelopeningen, daken);
  • Beschaduwing;
  • Toepassen van resultaten NEN 7125;
  • Onderscheiden van de basisopname en de detailopname;
  • Regels voor gebruiksoppervlak en het splitsen van een gebouw in een utiliteits- en een woningdeel;
  • Schematiseren van een gebouw - bepalen van thermische-, klimatiserings-, rekenzones en benoemen van gebruiksfuncties;
  • Opname installaties volgens ISSO 82.1 - bekend raken met gegevensbepaling van installaties (ruimteverwarming,-koeling, warmtapwaterbereiding, ventilatie en elektriciteitsopwekking);

Duur

5 lesdagen, 1 dag per week

Lestijden: 09.00 – 16.30 uur

Prijs

Leden: € 1.777,50 excl. BTW

Niet-leden: € 1.975,- excl. BTW

Meer informatie over data en aanmelden

Deze training wordt verzorgd door Kader, je kunt je hier aanmelden.