Hulpmiddelen voor het klantgesprek over warmtepompen

Hoe vertel ik het mijn klant?

Warmtepomp installaties behoren tot de duurzame verwarmingssystemen. Dat is redelijk nieuwe techniek voor consumenten, soms zelfs ook voor monteurs. Om installatiebedrijven te helpen in het verkoopgesprek hebben we een aantal tools ontwikkeld om het klantencontact zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Met behulp van deze tools is het mogelijk om in een eerste uitvraag bij een klant snel te kunnen inventariseren of zijn huis wel geschikt is voor een warmtepomp. Zo voorkom je dat je veel tijd en energie steekt in gesprekken en offertes waarvan later blijkt dat ze niets opleveren. Verder zijn er tools die installateurs ondersteunen in het werkproces tijdens het installeren van een warmtepomp, zoals de rekentool voor de geluidseis voor buitenunits en het ISSO Kleintje hybride warmtepompen.

Online tool: Hulp bij het advies gesprek over warmtepompen

Niet iedere klant is hetzelfde. De online tool “Hulp bij het adviesgesprek” helpt installatiebedrijven om een beter inzicht te krijgen in de verschillende typen klanten en hun behoeften. Warmtepomptechniek is voor veel klanten nieuwe materie en het vraagt van een installateur tijd en energie om een goede uitvraag te doen. Daarna volgt een advies en/of een offerte als het huis geschikt blijkt te zijn voor een warmtepomp. Je wilt voorkomen dat je tijd en energie verspilt als blijkt bij de schouw dat het huis toch niet geschikt is.  Daarom deze tool om installateurs efficient door de pre-sales fase heen te helpen. 
Hulp bij het adviesgesprek

E-learning berekening geluidseisen warmtepompen

Om vooraf te bepalen of het maximaal geluid van een buitenunit van warmtepompen en airco’s minder is dan wettelijk is toegestaan kunt u gebruik maken van een rekentool. Er is nu een gratis e-learning module beschikbaar waarbij u stapsgewijs wordt geholpen bij het invullen van de rekentool.
E-learning voor bepaling maximaal geluid warmtepomp

Nieuwe viewer Warmtepomp kansen in GIS app Installatiekansen.nl 

De vorig jaar gelanceerde GIS applicatie ‘Installatiekansen.nl’ is heel enthousiast ontvangen bij onze leden. Een aantal van de grote bedrijven werken er veel mee om hun marktkansen letterlijk in kaart te brengen aan de hand van de wijkuitvoeringsplannen van de gemeenten. Reden voor ons om er een nieuwe viewer (dataset) ‘kansen voor hybride’ aan toe te voegen. Tot op gebouw/postcode niveau is nu te zien op de geografische kaart van Nederland welke gebouwen wel of geen kansen bieden voor de hybride warmtepomp. Daarbij wordt rekening gehouden met de isolatiegraad en het energielabel van de gebouwen. In de aanloop naar 2026, wanneer de normering hybride warmtepomp ingaat, kun je als installateur met de nieuwe data dus een nauwkeurige analyse maken van (potentiële) klanten in een bepaald gebied waarvan de woning of het pand geschikt is voor het plaatsen van een hybride warmtepomp. Daarmee kun je proactief aan de slag met een op maat gemaakt aanbod.

ISSO Kleintje Hybride warmtepomp

Als de hybride warmtepomp de standaard wordt voor verwarmen vanaf 2026, dan hebben fabrikanten en installateurs meer kennis nodig van deze techniek. Met het ISSO-kleintje Hybride warmtepompen hebben installateurs snel toegang tot de meest relevante informatie in alle fasen van het installatieproject van hybride warmtepompen: de programma-, ontwerp, uitwerkings-, realisatie- en de beheerfase.
ISSO kleintje warmtepomp

Opnameformulier warmtepomp

Techniek Nederland heeft een handige checklist gemaakt voor de installateur om aan de hand van een aantal eenvoudige maar doelgerichte vragen snel een beeld te kunnen krijgen van de wensen van en mogelijkheden bij de klant thuis.
Opnameformulier warmtepomp

Rekentool voor woningeigenaren om terugverdientijd hybride warmtepomp te berekenen

HIER is een stichting die consumenten helpt in de energietransitie. Zij presenteert een tool voor de consument om terugverdientijd hybride warmtepomp eenvoudig te berekenen.

Flyers voor installateur en flyers voor consumenten

Binnenkort is de folder Hybride warmtepomp beschikbaar; een checklist waarmee een klant kan inventariseren of zijn woning wel geschikt is voor een hybride warmtepomp. Je kunt de pdf downloaden, printen en aan de klant geven. Op de achterkant is het mogelijk je eigen bedrijfsgegevens toe te voegen. Je kunt hem ook digitaal op je website zetten en er naar verwijzen in je communicatie naar de klant.

Het onderdeel Tools van de Routewijzer Warmtepompen zal regelmatig aangevuld worden wanneer er nieuwe tools beschikbaar komen. Hou deze pagina’s dus in de gaten of meld je aan voor de nieuwsbrief Platform Energietransitie. Zodra er een nieuwsupdate is, krijg je bericht.

iStock-photo