Regionale energieloketten

Gemeenten en verduurzaming door hun inwoners

Hoe gaan gemeenten hun inwoners op de hoogte brengen van de plannen die zij maken voor het verduurzamen van wijken? Gemeenten maken hierin hun eigen keuzes. Sommige gemeenten zetten social media in, bijvoorbeeld als zij bewoners in een bepaalde wijk willen bereiken omdat deze wijk als een van de eerste wijken van het gas af gaat. Daarnaast geven veel gemeenten informatie over maatregelen die bewoners zelf voor hun eigen woning kunnen nemen. Er zijn gemeentelijke energieloketten waar inwoners terecht kunnen met vragen over het verduurzamen van hun eigen woning.

Tool van Regionaal Energieloket

Een deel van de gemeenten zal over de warmteplannen communiceren met behulp van een tool die is ontwikkeld door een organisatie met de naam Regionaal Energieloket.

Die tool werkt als volgt. De inwoner kan een postcode, bouwjaar en woningtype invullen en krijgt dan te zien wat de voorkeursoptie is voor de warmteoplossing in zijn wijk. Vervolgens kan hij doorklikken naar pagina’s die informatie geven over isoleren/ventilatie/zon. Of het gaat om pagina’s met informatie over isoleren/ventileren/opwekken/verwarmen. Binnen de tool bestaat de mogelijkheid om een knop te maken om door te klikken naar het uitvoeringsplan dat de gemeenten voor een bepaalde wijk heeft gemaakt. Andere voorbeelden van knoppen: boek een energiecoach, bekijk een lening, doe mee aan een collectieve actie. De website biedt een energiescan aan en toont een lijst van 300 vakspecialisten die zich hebben aangesloten bij het Regionaal Energieloket.

Wat kun je hier als installateur mee?

Voor de installateur die de particulier bedient, is het goed om te weten dat zijn klant zich informeert met gebruikmaking van dit soort tools. Dit is een voorbeeld van een platform, er zijn meer platforms of tussenpersonen die de vraag naar en aanbod van installatiewerk bij elkaar brengen. Zie voor meer uitleg hierover en tips voor installateurs: www.regionaalenergieloket.nl.

Logo Regionaal Energieloket