Bijscholing en informatie voor Energie adviseurs en ontwerpers

Per 1 januari 2021 is het verplicht om energielabels op te stellen volgens de NTA 8800. Ook geldt dat alleen een vakbekwaam EnergiePrestatie-adviseur (EP-adviseur) de labels mag opstellen. Deze EP-adviseur moet werken voor een gecertificeerd bedrijf/organisatie, de certificaathouder, en volgens de voorschriften van de Beoordelingsrichtlijn 9500 (BRL 9500).

Onderscheid basis- en detailadviseurs

Er bestaand verschillende bevoegdheden voor EP-advsieurs.

Basisadviseurs

Zij zijn bevoegd om gebouwopnamen te doen en energieprestatieberekeningen te maken voor energielabels van bestaande gebouwen. Zij werken alleen met de basismethode van de NTA 8800.

Detailadviseurs

Zij zijn bevoegd om het werk van basisadviseurs uit te voeren, maar ook om energieprestatieberekeningen te maken voor nieuwbouw. Dat wil zeggen voor de aanvraag omgevingsvergunning en de oplevering van gebouwen. Hiervoor werken zij met de detailmethode van de NTA 8800.

Er worden 4 categorieën EP-adviseurs onderscheiden:

  • EP-W/B adviseur: EP-adviseur woningbouw basismethode
  • EP-W/D adviseur: EP-adviseur woningbouw detailmethode (ook vakbekwaam voor EP-W/B)
  • EP-U/B adviseur: EP-adviseur utiliteitsbouw basismethode (ook vakbekwaam voor EP-W/B)
  • EP-U/D adviseur: EP-adviseur utiliteitsbouw detailmethode (ook vakbekwaam voor EP-U/B, EP-W/B en EP-W/D)

Scholing en bijscholing

Onderstaand vind je een aantal cursussen die bijdragen aan het leveren van kwaliteit en veiligheid voor het plaatsen van koeltechnische installaties en aansluiten op de kansen van deze expertise.

Opleiding EP-W/B Energieprestatie Woningbouw - Basismethode
Wil je aan de slag als adviseur in de woningmarkt? Laat je dan in vijf dagen opleiden tot EP-W/B adviseur. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld wet- en regelgeving, BENG-indicatoren, de juiste wijze van opname van een woning via de basisopnamemethodiek en gegevensbepaling van diverse installaties.

Opleiding EP-W/D – Energieprestatie Woningen - Detailmethode
Op 1 januari is de nieuwe bepalingsmethode van start gegaan, gebaseerd op de NTA 8800. Alle energieprestatieberekeningen moeten gemaakt en ingediend worden door een vakbekwaam EP-adviseur. De nieuwe methodiek kent zowel een basis- als een detailmethode. De detailmethode is nodig bij de omgevingsvergunningaanvraag voor nieuwbouw en het bepalen van het definitieve energielabel na oplevering. 

Opleiding EP-U/B Energieprestatie Utiliteitsgebouwen Basismethode
Met de opleiding EP-U/B word je in vijf dagen opgeleid als energieprestatieadviseur Utiliteitsbouw en ben je klaar voor het landelijk examen. Na het behalen van het examen kun je zelfstandig de energieprestatie van bestaande gebouwen vaststellen volgens de basisopnamemethodiek ISSO 75.1. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld wet- en regelgeving, de opbouw van een projectdossier, BENG-indicatoren, de juiste wijze van opname van een gebouw via de basisopnamemethodiek en gegevensbepaling van diverse gebouwinstallaties.

Opleiding EP-U/D Energieprestatie Utiliteitsgebouwen Detailmethode
Als EP-U/D adviseur neem je diverse bouwkundige en installatietechnische elementen op die van invloed zijn op de bepaling van de energieprestatie van een gebouw. Je bent bevoegd om de omgevingsvergunning aan te vragen en de opname en registratie te verrichten voor definitieve energielabels voor nieuwbouw utiliteitsgebouwen.  Daarnaast ben je bevoegd tot het opnemen en registreren van bestaande woningen en utiliteitsgebouwen.

Cursus Energiecoordinator
In deze cursus leer je alles over het energiebeheer voor de gebouwde omgeving en de industrie. Van het modelleren van energieverbruik tot het inkopen van elektriciteit en gas.

Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED)
Na afloop van de cursus ben je in staat om zelfstandig een EED-energieaudit van je organisatie (utiliteit en industrie) te maken en beoordelen, en weet je waar je informatie kunt vinden voor het maken en beoordelen van de EED-energieaudit. 

Cursus Duurzaam Ontwerpen Gebouwde Omgeving
Deze opleiding Duurzaam Ontwerpen Gebouwde Omgeving is bedoeld voor ontwerptechnici die betrokken zijn bij de ontwikkeling van energietransitie projecten of meer willen weten hoe duurzame energie ingezet wordt voor de realisatie van utiliteitsprojecten voor de gebouwde omgeving.

Cursus Duurzaamheid in de Gebouwde Omgeving
In deze cursus komt het begrip duurzaamheid breed aan bod, waarbij zowel naar het gebouw als naar de technische installaties wordt gekeken. De verschillende beoordelingsmethoden (BREEAM etc.) komen ook aan de orde.

Opleiding adviseren in de energietransitie
De opleiding Advieskunde bestaat uit vijf dagdelen en is opgebouwd in het kennismaken met de energietransitie en advieskunde, aanrijking van de basisinstrumenten adviseren, het beïnvloeden van gedrag, oefenen middels praktijkcasussen en een coachsessie waarin eigen ervaringen worden gedeeld en de kennis wordt verfijnd.