BRL100 bedrijfs­certificering

De bedrijfscertificering F-gassen is verplicht voor elk installatiebedrijf en elke ZZP’er die ook maar één airco of splitwarmtepomp installeert. Het wordt ook wel de BRL100-bedrijfscertificering genoemd. Wat betekent dit voor een startende warmtepomp- of airco-installateur?

Wat is de BRL100?

BRL staat voor ‘Beoordelingsrichtlijn voor bedrijven’. De BRL100 gaat over de certificering van bedrijven die willen voldoen aan de Europese F-gassenverordening. Die wetgeving heeft tot doel om de uitstoot van gefluoreerde broeikasgassen te verminderen. Lekkende installaties met F-gassen dragen bij aan de opwarming van de aarde.

Voor wie?

Elk bedrijf dat koeltechnische handelingen verricht aan stationaire apparaten die zijn gevuld met F-gassen zoals R410A, R32 en R134a valt onder de BRL100. Het gaat om warmtepompen, airco-units en koel- en vriesinstallaties. Zodra een bedrijf of ZZP’er aan het koelcircuit handelingen verricht, valt dit onder de BRL100 en is bedrijfscertificering verplicht.

Wat houdt het in?

Het gaat bij de BRL100 om het kwaliteitsmanagementsysteem. Een soort handboek waarin staat beschreven wie de gecertificeerde personen zijn, hoe er wordt omgegaan met koudemiddelen in het bedrijf en hoe je lekkage van F-gassen voorkomt. Maar ook; hoe één en ander wordt geregistreerd. In de BRL100 staat omschreven: in een bedrijf moet een ‘systematische kwaliteitsborging zijn voor het werken met F-gassen’. Bovendien moet er worden gestreefd naar voortdurende kwaliteitsverbetering. Dat laatste moet worden genoteerd in het handboek.

Een ander onderdeel van de BRL100 is de koudemiddelregistratie. Daarin staat elke gram koudemiddel genoteerd die bij een gecertificeerd bedrijf binnenkomt en weer weggaat. Andere belangrijke onderdelen zijn de gereedschappen en de keuring en kalibratie van meetapparatuur. De noodzakelijke meetinstrumenten en gereedschappen zijn de lekdetectiemeter, manometers, weegapparatuur, de vacuümpomp en -meter en de afzuigpomp. Dit alles wordt tijdens een audit gecontroleerd door een certificerende instelling (CI).

Wat houdt BRL 100 versie 2.0 in?

Dit is eigenlijk een verzwaring die per 1 april 2020 is ingegaan. Zo is de nieuwe verplichting om een industriële weegschaal te gebruiken erin opgenomen. Bovendien is een beleidsverklaring aan de BRL100 toegevoegd. Een bedrijf moet op papier zeggen dat het streeft naar ‘continue verbetering, het voorkomen van emissies en naleving van wet- en regelgeving.’

Geldt de BRL100 ook voor warmtepompen en toekomstige airco’s met R290?

Deze warmtepompen bevatten geen schadelijke F-gassen en vallen niet onder de BRL100 en BRL200. Handelingen verrichten aan het koelcircuit van een warmtepomp or airco met koudemiddel propaan (R290) mag dus zonder deze certificering. Maar pas op, grotere warmtepompen met meer dan 5 kg propaan vallen onder de NPR7600, de richtlijn voor brandbare koudemiddelen. Dit is echter geen bedrijfscertificering. De NPR7600 geeft aan hoe een installatie veilig wordt geïnstalleerd, gebruikt en onderhouden. De NPR7600 schrijft daarnaast voor dat alleen bevoegde monteurs aan propaaninstallaties mogen werken. Daar heb je dus een vakbekwaamheidscertificaat voor nodig.

Hoelang is een bedrijfserkenning geldig?

Bij gecertificeerde bedrijven vindt elke twee jaar een audit plaats. Voor nieuwe bedrijven is dit anders. Ze krijgen voor het eerste jaar een voorlopig certificaat, soms zelfs na een telefonische audit. De CI controleert dan of er een kwaliteitshandboek is, er gecertificeerde monteur(s) zijn en het gereedschap in orde is. Omdat een nieuw bedrijf officieel nog geen koudetechnische handelingen heeft verricht, kan een CI niks zeggen over koudemiddelregistratie en of alles in de praktijk gaat zoals in het kwaliteitshandboek staat beschreven. Daarom volgt na een jaar een bedrijfsaudit. De inspecteur kijkt of het kwaliteitsmanagementsysteem op de juiste wijze is gevolgd en of alles is geregistreerd in logboeken. Ook wordt gekeken of er lekkages zijn geweest, welke voorzorgsmaatregelen zijn genomen en hoe lekkage in de toekomst wordt voorkomen. Het certificaat is onbeperkt geldig, maar er wordt wel een tweejaarlijkse audit uitgevoerd.