Koude­technieken

Woningen en gebouwen worden steeds beter geïsoleerd. Daarnaast verandert het klimaat en neemt het aantal (extreem) warme dagen in een jaar toe. Dit zorgt ervoor dat het koelen en koel houden van ruimtes steeds belangrijker wordt om oververhitting te voorkomen.

Koudetechniek is een specifiek onderdeel binnen de installatietechniek. Bij koudetechniek moet je denken aan aircosystemen, koelsystemen voor winkels, gekoelde opslag, gekoeld transport via de weg, over het water of door de lucht, ijsbanen enz. In het warmer wordende klimaat van Nederland neemt de behoefte aan koeling alleen maar toe. Er zijn dus vaklui nodig die de koelinstallaties ontwerpen, aanleggen en onderhouden.

installatie

Scholing en bijscholing

Onderstaand vind je een aantal cursussen die bijdragen aan het leveren van kwaliteit en veiligheid voor het plaatsen van koeltechnische installaties en aansluiten op de kansen van deze expertise.

F-gassen categorie I

Na het behalen van het F-gassencertificaat categorie 1 mag je bepaalde werkzaamheden aan stationaire of mobiele koelinstallaties met een koudemiddelinhoud verrichten.

F-gassen categorie II

Na het behalen van het STEK-certificaat F-gassen categorie 2 mag je handelingen uitvoeren aan de gashoudende delen van een warmtepompinstallatie met <3kg (<5 ton CO2 equivalent) koudemiddel.

Cursus Koeltechniek

Werk jij als storings- of onderhoudsmonteur en heb je geen kennis van koudetechniek, maar zou je je hierin wel willen bekwamen? Dan is de training Koeltechniek bedoeld voor jou. Je wordt opgeleid op het niveau Maintain.