VvE's en verduur­zaming

Een gebouw verwarmen met duurzame energie en voorzien van groene energie wordt steeds populairder. Voor de een is het milieuvriendelijke aspect belangrijk , de andere ziet het als een interessante belegging en nog anderen doen het dan weer omdat het verplicht is of een fiscaal voordeel oplevert. Eén ding is duidelijk: verwarmen met duurzame energie loont!

Het samenwerken tussen VVE's en installateurs is essentieel om zo een optimaal rendement te halen, hierover wat informatie die wellicht nuttig kan zijn.

Warmtepomp

De overheid kondigde recent aan dat de warmtepomp verplicht wordt per 2026 bij het vervangen van de cv-installatie. Deze verplichting geldt zowel voor huishoudens als voor VvE’s. Wat betekent dit voor VvE’s en is deze ambitie wel haalbaar?

Niet bij ieder woning of complex is het mogelijk om het warmtepomp-systeem te installeren. Het gaat namelijk om een kastje in de woning en ook buiten moet er voldoende ruimte zijn voor het plaatsen van een warmtepomp. Dit moet dus van te voren onderzocht worden en in kaart gebracht. VvE Campagnebox: Stap 2 - Haalbaarheidsonderzoek - VvE Belang

Een warmtepomp levert voor huishoudens en VvE’s een flinke gasbesparing op en is daarom goed voor zowel de energierekening als het klimaat. Andere voordelen van een warmtepomp zijn: een lagere CO2-uitstoot, lage onderhoudskosten en hij kan daarnaast ook dienen als koeling bij hoge binnentemperaturen.

Met een warmtepomp kunnen VvE’s flink besparen op het gasverbruik. Met een hybride warmtepomp kan het gebouw worden verwarmt met 60% minder gas. Door de hoge gasprijzen zorgt dit dus voor een korte terugverdientijd voor een warmtepomp. De terugverdientijd ligt nu nog iets boven de 5 jaar. Ieder huis en iedere VvE aan de waterpomp is dus geen slecht idee, maar de woningen moeten wel goed voorbereid zijn om de warmtepomp het meest effectief te gebruiken.

Om over te gaan op lage temperatuurverwarming, zoals een warmtepomp, is het van belang dat het  appartementencomplex goed geïsoleerd is. Bij oudere woningen die slecht geïsoleerd zijn, werkt een warmtepomp soms niet voldoende om tot een prettige binnentemperatuur te komen.

Als een VvE de wens heeft om te verduurzamen, maar deze niet direct uit wil of kan voeren, kunnen deze maatregelen ook opgenomen worden in het MJOP (MeerJarenOnderhoudsPlan) van de VvE. Wanneer de VvE een goed en actueel MJOP heeft kunnen de maatregelen hier aan toegevoegd worden. Indien het huidige MJOP niet actueel is kan een conditiemeting worden uitgevoerd volgens de NEN2767. Er zijn diverse partijen in de markt die dit traject op zich kunnen nemen.

Nadat de VvE een definitieve keuze heeft gemaakt voor een maatregelenpakket moet een bestek opgesteld worden waarin offertes uitgevraagd worden. Op basis van de uitgebrachte offertes kan de ALV een besluit nemen voor een aannemer/installateur/leverancier die de werkzaamheden gaat uitvoeren. Het opstellen van het bestek en de offerteaanvraag kan door de beheerder van de VvE verzorgd worden.

Zonnepanelen

Veel VvE’s en woningcorporaties onderzoeken de mogelijkheden om duurzamer wonen mogelijk te maken. Een voorbeeld hiervan is het plaatsen van zonnepanelen op het wooncomplex. Onze installateurs kunnen helpen met een haalbaarheidsonderzoek en kijken door middel van een opbrengstanalyse of het interessant is om de overstap naar duurzame energie te kunnen maken.

Laadpalen

Ook wordt steeds meer gevraagd naar laadpaalsystemen bij gezamenlijke woningen. Doordat elektrisch (auto)rijden steeds meer ingeburgerd raakt, is de vraag naar de slimme laadopties ook bij VvE’s en woningcorporaties steeds groter. Tegenwoordig kunnen de installaties zo worden uitgevoerd dat laadpleinen ingericht worden waarbij het maximaal aantal bewoners gebruik kan maken van het laadplein.