Decentrale balansventilatie met warmteterugwinning (systeem D

Decentrale balansventilatie ventileert een ruimte energiezuinig. De toevoerlucht komt van buiten door de gevel, wordt vervolgens gefilterd en voorverwarmd met behulp van warmteterugwinning uit de afgevoerde lucht. De verse ventilatielucht wordt eventueel naverwarmd door een geïntegreerde radiator of convector. Dit is zuiniger dan mechanische ventilatie via winddruk gestuurde roosters waarbij de cv-installatie de ventilatielucht moet opwarmen. Het is veel zuiniger dan natuurlijke ventilatie waar ventilatielucht onbegrensd door de woning kan ‘waaien’ wat nog meer energie kost. De meeste decentrale balansventilatiesystemen met warmteterugwinning sturen de ventilatie op het CO2-niveau in de ruimte. Dat bespaart nog meer energie.

Decentrale balansventilatie met warmteterugwinning past in veel woningen onder de vensterbank. Voor kleinere (slaap)kamers zijn er ook compacte systemen met een debiet tot zo’n 50 m3/h. De meeste systemen zijn ook verkrijgbaar in een verticale uitvoering en kunnen zo door een buitenmuur ventileren.

Afbeelding38

Decentrale balansventilatiesystemen zorgen voor een beter binnenmilieu door directe toe- en afvoer in de ruimte in combinatie met CO2-sturing en een hoger comfort door de wamere ventilatielucht. De energiebesparing is sterk afhankelijk van het ventilatiegedrag van de bewoners in de oude situatie. Als die bewoners gewend zijn om in de winter de ventilatieroosters dicht te zetten om daarmee tochtervaring te voorkomen, was het energieverlies in die oude situatie beperkt. In dat geval is de besparing door decentrale ventilatie met warmteterugwinning ook beperkt.

Afbeelding39

Tips

  • Controleer de beschikbare ruimte onder de vensterbank bij systemen aan de borstwering.
  • Zorg voor een stil systeem bij de gewenste ventilatiestand. Veel systemen hebben in hun maximale stand een flinke geluidsproductie. Dat is storend voor de bewoners.
  • Informeer de bewoners over de jaarlijkse kosten voor filtervervanging en onderhoud.
  • Bij decentrale ventilatie is er nog steeds afzuiging nodig in de badkamer.
Afbeelding40