Mechanische ventilatie (systeem B) met winddrukgeregelde gevelroosters en CO2-sturing

Mechanische ventilatie (systeem B) in combinatie met winddruk gestuurde roosters begrenst het ventilatiedebiet en bespaart zo energie ten opzichte van natuurlijke ventilatie waarbij ventilatielucht onbegrensd door de woning kan ‘waaien’. Die extra verse lucht moet de cv-installatie opwarmen en dat kost extra energie. 

Winddruk gestuurde roosters sturen dicht als het hard waait en de mechanische ventilatie begrenst het ventilatiedebiet met behulp van een standenschakelaar of via CO2-sturing. In de praktijk is de besparing vaak klein of zelfs negatief. Want doordat bewoners bij natuurlijke ventilatie tocht ervaren, zetten ze de roosters vaak dicht. Dan is het ‘energieverlies’ via die roosters klein. Mechanisch ventileren zorgt dus ook voor een hoger ventilatiedebiet, maar daardoor ook voor een beter binnenmilieu.

Afbeelding32

Met een CO2-sturing kan dit systeem B nog zuiniger ventileren. Bij afwezigheid van mensen of een lage bezetting, vermindert die sturing de ventilatie. De cv-installatie hoeft dan minder ventilatielucht te verwarmen en dat bespaart dus verwarmingsenergie, maar ook elektriciteit door een lager verbruik door de ventilator.

Afbeelding34

Door het (storende) geluid dat de ventilator maakt en de tochtervaring door toetreding van koude buitenlucht via gevelroosters, kiezen bewoners vaak voor stand 1. Ook als zij thuis zijn. Dan ventileren bewoners te weinig en is het binnenmilieu vaak niet goed. Stand 1 is voor afwezigheid, stand 2 is voor gebruik bij aanwezigheid van mensen en stand 3 is voor ventilatie bij koken, douchen of andere grote vervuilingsbronnen in de woning.
CO2-sturing op het ventilatiedebiet voorkomt een deel van het discomfort en zorgt voor een beter binnenmilieu door voldoende ventilatie.

Afbeelding33