Wat is koeltechniek eigenlijk?
Wanneer je een koeltechniek opleiding hebt gevolgd wordt je opgeleid tot koel- en klimaattechnici. Koel- en klimaattechnici ontwerpen, installeren en onderhouden koelsystemen in gebouwen zoals supermarkten, kantoren, scholen, ziekenhuizen en voedselverwerkende bedrijven. Je werk kan een van de twee brede gebieden bestrijken:
- koeling – het ontwerpen, installeren en onderhouden van koelsystemen in o.a. supermarkten, restaurants, ziekenhuizen, voedselverwerkende bedrijven en fabrieken.
- airconditioning – installatie en onderhoud van systemen die de luchtkwaliteit, temperatuur en luchtvochtigheid in kantoren, scholen, recreatiecomplexen en andere moderne gebouwen regelen.
Dit is natuurlijk alleen maar een kleine onderverdeling, er komt namelijk nog wel meer kijken bij koudetechniek. Het komt er in feite op neer dat jij de verantwoordelijke bent voor het installeren van de juiste systemen. Deze systemen zijn natuurlijk van groot belang.
Kom jij tijdens je werk als monteur, installateur of technicus in aanraking met installaties die koudemiddelen bevatten, dan moet je het verplichte F-gassencertificaat categorie 1 of categorie 2 volgen. Dit geldt dus ook voor warmtepompen!
Wanneer heb je een F-gassen certificaat nodig?
Iedere monteur, installateur of technicus die werkt met koelinstallaties waarbij gefluoreerde broeikasgassen of gereguleerde stoffen vrij kunnen komen, heeft het persoonlijke certificaat nodig. Denk aan het werken aan aircosystemen en warmtepompsystemen. Ook wanneer je werkt aan koel- en vrieswagens, koelcontainers (reefers) en airco’s van auto’s of bedrijfswagens, moet je dit certificaat gehaald hebben.
Scholing
Onderstaand vind je een aantal cursussen die bijdragen aan het leveren van kwaliteit en veiligheid voor het plaatsen van koeltechnische installaties en aansluiten op de kansen van deze expertise.
F-gassen categorie I
Na het behalen van het F-gassencertificaat categorie 1 mag je bepaalde werkzaamheden aan stationaire of mobiele koelinstallaties met een koudemiddelinhoud verrichten.
F-gassen categorie II
Na het behalen van het STEK-certificaat F-gassen categorie 2 mag je handelingen uitvoeren aan de gashoudende delen van een warmtepompinstallatie met <3kg (<5 ton CO2 equivalent) koudemiddel.
Cursus Koeltechniek
Werk jij als storings- of onderhoudsmonteur en heb je geen kennis van koudetechniek, maar zou je je hierin wel willen bekwamen? Dan is de training Koeltechniek bedoeld voor jou. Je wordt opgeleid op het niveau Maintain.
F-gassen certificering in de praktijk
Op initiatief van de vakcommissie Klimaat en Duurzame Technieken hebben we bij Techniek Nederland het pakket F-gassen certificering samengesteld. Met dit pakket kan je op een overzichtelijke manier en stapsgewijs aan de slag met je certificeringstraject.. Klik hier om dit pakket gratis te downloaden.