Dit programma start met een praktisch ingericht online leerprogramma: Het online leerprogramma wordt vervolgens getoetst door een theorietoets en een praktijkexamen op locatie. Doorloop je alle stappen van dit programma, dan kent de branche aan deze vaardigheid een belangrijk label toe: namelijk die van geregistreerd vakman. Na het succesvol afronden van alle onderdelen ontvang je het Bewijs van Vakmanschap, welke wordt geregistreerd in je persoonlijke Vakpaspoort.
Binnen dit programma kun je kiezen voor verschillende profielen. Volg je het hele opleidingsprogramma voor werkverantwoordelijke Warmtepomp, dan kan je bedrijf zich mogelijk aanmelden voor de erkenningsregeling.
De profielen dekken de algemene vakhandelingen voor de verschillende warmtepompsystemen inclusief hybride systemen. Daar waar gewerkt wordt aan de koude technische kant van de installatie, is een koudemiddelen certificaat voorwaardelijk. Dit certificaat is een wettelijke verplichting en kan behaald worden bij de daarvoor bevoegde partijen. Klik hier om naar het pakket f-gassen te gaan. De profielen zijn ook exclusief vakhandelingen aan het gekoppelde (gasverbrandings) toestel. Hiervoor kunnen aanvullende voorwaardelijke eisen zijn gesteld zoals Vakmanschap CO. Klik hier om naar het pakket Co te gaan.
Het eventueel behalen van deze certificaten vormt geen integraal onderdeel van dit programma voor het vaststellen van vakbekwaamheid. Kennis over deze onderwerpen, welke handelingen je wel en niet mag en kan uitvoeren zonder deze certificaten, is in dit programma wel geborgd.
Het programma omvat een theorietoets en een praktijkexamen op locatie. Sluit je de stappen van dit programma succesvol af, dan kent de branche aan deze vaardigheid een belangrijk label toe: namelijk die van geregistreerd vakman. Je ontvangt het Bewijs van Vakmanschap, welke wordt geregistreerd in je persoonlijke Vakpaspoort.
Voor wie?
Voor iedereen die warmtepompen controleert, voorbereidt, plaatst, vervangt, onderhoudt en inspecteer of installeert. Bij het vaststellen van je vakbekwaamheid kun je verschillende profielen kiezen zodat dit altijd aansluit op je huidige werkzaamheden.
Keuzeprofielen
Monteur warmtepomp (ZK)*
Eerste monteur warmtepomp (ZK)*
Eerste monteur warmtepomp all electric (ZK)*
Eerste monteur service en onderhoud warmtepomp (ZK)*
Ontwerper en adviseur warmtepomp (ZK)*
Werkverantwoordelijke warmtepomp (ZK)*
* ZK = Zonder Koudemiddelen
Het behalen van deze certificaten vormt geen integraal onderdeel van dit programma voor het vaststellen van vakbekwaamheid. Kennis over deze onderwerpen, welke handelingen je wel en niet mag en kan uitvoeren zonder deze certificaten, is in dit programma wel geborgd.
Het officiële, door de branche erkend, examenprogramma bestaat uit twee delen:
- Theorietoets
De theorietoets wordt online aangeboden en is nodig om je kennis vast te stellen. Je dient de theorietoets positief te hebben afgesloten, voordat je mag deelnemen aan het praktijkexamen.
- Praktijkexamen
Het praktijkexamen wordt fysiek op locatie afgenomen en is nodig om je vaardigheden vast te stellen. Bij positieve afronding van het praktijkexamen ontvang je het officiële digitale Bewijs van Vakmanschap in je persoonlijke Vakpaspoort. Hiermee kun je je vakbekwaamheid aantonen.
Ben je nieuwsgierig naar de inhoud van de toets of ben je onzeker of je een kans van slagen maakt? Kies voor ”Test je kennis!”. Ben je voldoende vertrouwd met de theorie? Schrijf je direct in door te kiezen voor ”Aanmelden Theorietoets”.
Let op; je kunt al wel een gedeelte van deze route volgen, de definitieve erkenningsregeling is nog niet goedgekeurd.