Bijscholing Warmtepomp­systemen

Nederland verduurzaamt in rap tempo omdat de overheid heeft besloten dat Nederland in 2050 volledig energieneutraal moet zijn. Een belangrijke energiebesparende maatregel is het verminderen van aardgasverbruik. De warmtepomp is daarin één van de mogelijkheden. 

 

Kennis vergroten op het gebied van warmtepomptechniek

Als woningbouwbeheerder, installateur, onderhoudsmonteur of adviseur is kennis van warmtepompen vereist. De techniek stelt nieuwe eisen aan monteurs. Niet alleen voor het ontwerpen en installeren van warmtepompsystemen, maar ook voor het in bedrijf stellen, onderhouden én oplossen van storingen.

 

warmtepomp monteur aan het werk

 

Scholing en bijscholing

Onderstaand vind je een aantal vakopleidingen en cursussen die bijdragen aan het leveren van kwaliteit en veiligheid voor het plaatsen van warmtepompsystemen en aansluiten op de kansen van deze expertise.

Vakopleiding

Opleiding warmtepomp installateur

Als warmtepomp installateur heb je te maken met verschillende systemen. Daarom richt je je tijdens deze cursus op drie disciplines: F-gassen, CO vakmanschap en Vakmanschap warmtepompen. 

Vakopleiding warmtepompmonteur

Wil jij je bekwamen als warmtepompmonteur? Onderhoud uitvoeren en storingen kunnen oplossen? Werkzaamheden kunnen uitvoeren aan warmtepompen? Dan is deze Vakopleiding iets voor jou!

Specialisatie ontwerp en realisatie ondergrondse open systemen.

Iedere professional die te maken heeft met ondergrondse en bovengrondse bodemenergiesystemen maar er nog niet zo veel ervaring mee heeft. De cursus B bevat alle benodigde basisinformatie voor een brede doelgroep, zoals ontwerpers, adviseurs, installateurs, grondboorbedrijven en projectleiders.

Vakopleiding airco- en warmtepompmonteur

Wil jij je bekwamen als airco- en warmtepompmonteur? Onderhoud uitvoeren en storingen kunnen oplossen? Werkzaamheden kunnen uitvoeren aan diverse klimaatinstallaties zoals airco- en VRF-systemen en warmtepompen? Dan is deze Vakopleiding iets voor jou!

Monteur

Training Warmtepompinstallaties: Een advies op maat

Heb je klantcontact en wil je het juiste advies geven over warmtepompen? In 2 dagen leer je de juiste adviesvaardigheden. De training is onmisbaar voor iedereen die klantcontact heeft; van installatiemonteur, vertegenwoordiger tot aan de binnendienst medewerker.

Training Warmtepompinstallaties: Installeren

Na de training Warmtepompinstallaties installeren ben je in staat om warmtepompen (ook in hybride installaties!) op een veilige en correcte manier te installeren.

Training Warmtepompinstallaties: Toepassing en werking

Na het afronden van de training Warmtepompinstallaties Toepassing en Werking, begrijp je waarom een warmtepomp wordt toegepast, hoe een warmtepompinstallatie werkt en kun je de verschillende soorten herkennen.

Training Warmtepompinstallaties: Onderhoud en storingen

Na afronding van de training Warmtepompinstallaties onderhoud en storingen oplossen kun je storingen opsporen en verhelpen, planmatig onderhoud uitvoeren en inspecties doen. Jouw vakkennis over de werking van warmtepompsystemen is vergroot.

Waterzijdig inregelen van CV-installaties/warmtepomp installaties

Je leert hoe je de ontwerpvolumestromen van de installatie goed kan instellen. Waarom is dat belangrijk? Bij installaties die niet waterzijdig zijn ingeregeld, ontvangen de radiatoren dicht bij de cv-ketel (veel) te veel warm water en de radiatoren ver weg juist niet. Het gevolg is dat de ruimtes in gebouwen ongelijkmatig worden verwarmd en dat de temperatuur van het retourwater naar de cv-ketel toe vaak te hoog is.

Ontwerper, werkvoorbereider woningbouw

Cursus collectieve warmtepompen in woningbouw

Na het succesvol afronden van deze cursus beschik je over vaardigheden voor het aanbieden van kennis over het ontwerpen, selecteren en integreren van collectieve warmtepompsystemen voor woningen en appartementencomplexen.

Cursus ontwerpen van lucht/water warmtepompen voor woningbouw

Na het succesvol afronden van deze cursus beschik je over vaardigheden voor het aanbieden van kennis over het ontwerpen, selecteren en integreren van lucht/water warmtepompsystemen voor woningbouw en kleine utiliteit.

Cursus ontwerpen van water/water warmtepompen voor woningbouw

Deze cursus leid je op voor het CITO-examen 'Ontwerpen van individuele en kleine warmtepompsystemen voor woningen'. Het diploma hiervan heb je nodig voor de certificering volgens BRL 6000-21 deel 1A.

Cursus ontwerpen van hybride warmtepompen in de woningbouw

Na het succesvol afronden van deze cursus beschik je over vaardigheden voor het aanbieden van kennis over het ontwerpen, selecteren en integreren van hybride warmtepompen.

Ontwerper, werkvoorbereider utiliteit

Cursus warmtepompen utiliteit

Na het succesvol afronden van deze cursus beschik je over vaardigheden voor het aanbieden van kennis over het aanbieden van kennis over het ontwerpen, selecteren en integreren van grondgebonden warmtepompinstallaties voor utiliteitsgebouwen.

Cursus ontwerpen van lucht/lucht warmtepompen utiliteit

Na het succesvol afronden van deze cursus beschik je over vaardigheden voor uitleggen wat lucht/lucht warmtepompen zijn en hoe een goed functionerende warmtepompinstallatie kan worden gemaakt.

Algemeen

Basiscursus warmtepompen voor niet-technici

Tijdens deze cursus wordt nader ingegaan op het basisprincipe en werking van warmtepompen en leer je aan de hand van praktijkvoorbeelden de situaties te beoordelen en de mogelijkheden voor implementatie van warmtepompen in te schatten. Ook besteden we aandacht aan het herkennen van de mogelijkheid om in voorkomende situaties warmtepompen te kunnen toepassen.

Cursus warmtepompen voor woning cooperaties

Bij de cursus Warmtepompen voor Woningcorporaties leer je onder andere wanneer de keuze voor een warmtepomp zinvol is, welke types er zijn en welke aandachtspunten daarbij horen, wat het beheer en onderhoud betekent en leer je over de investerings- en exploitatiekosten.

Cursus warmtepompen voor gemeenten

Bij de cursus Warmtepompen voor Gemeentes leer je hoe warmtepompen werken, wat nodig is om warmtepompsystemen goed toe te passen en onder andere waar je als gemeente rekening mee moet houden tijdens het traject van een structuurplan tot en met gebruiksfase.