Welke opleiding heb jij nodig om klanten écht te helpen?
Wil je een goed klimaattechnisch advies kunnen geven voor een woning, dan moet je verstand hebben van warmte- én koeltechnieken. Verdiep je dus in de 3 vormen van comfortkoeling: natuurlijke koeling, warmtepompen en airco’s. En zorg ervoor dat je de juiste certificaten haalt.
Zo kun je de juiste vragen stellen aan je klant, kwaliteit leveren én veilig werken. Bij het ene bedrijf specialiseren verschillende installateurs zich elk in één techniek. Andere bedrijven gaan voor allround installateurs. Kies voor wat past bij jou en je bedrijf.
"Je moet het systeem van een warmtepomp even begrijpen en je erin verdiepen. Dat kost de eerste jaren geld maar daardoor behoud je je bedrijf of kun je als installateur groeien".
Patrick Schimmel, eigenaar Schimmel Techniek
Comfortkoeling: overzicht opleidingen
Natuurlijk koelen: bestudeer de theorie
Voor het adviseren over natuurlijke koeling heb je geen specifieke opleiding nodig. Maar je moet wel even goed in de theorie duiken. In elk gesprek dat je vervolgens voert met je klant, kun je checken of hij of zij al gedacht heeft aan de verschillende opties. Doe dat niet alleen als klanten vragen om advies, maar ook proactief! En geef klanten het gratis factsheet mee met een samenvatting van de belangrijkste informatie.
Opleidingen warmtepompsystemen en aircosystemen
- Cursus of complete vakopleiding?
Wie warmtepompsystemen wil ontwerpen, installeren of onderhouden, en wie storingen wil kunnen oplossen, kan hiervoor verschillende korte cursussen volgen. Deze duren 1 tot enkele dagen.
Je kunt ook een intensieve vakopleiding volgen die langer duurt. Zo’n opleiding bestaat uit verschillende modules. Heb je al relevante cursussen gevolgd, dan kun sommige modules overslaan. Het samenstellen van het studieprogramma is daarom veelal maatwerk.
- Leren over warmtepompen, aircosystemen of allebei?
Er is een vakopleiding voor warmtepompen, en een vakopleiding die gaat over warmtepompen én aircosystemen. Wil je je puur richten op aircosystemen richten? De cursus Koeltechniek voor storings- en onderhoudsmonteurs helpt je op weg als je koel- en klimaattechnicus wilt worden.
- Adviesvaardigheden
Omdat je klanten gevraagd en ongevraagd wilt kunnen adviseren, is het daarnaast een aanrader om je adviesvaardigheden te trainen. Ook hier is een cursus voor.
Op energiestransitiedoorinstallateurs.nl staat een overzicht van de mogelijkheden.
"Werken met een warmtepomp is geen hogere wiskunde. Wij kunnen het ook dus iedereen kan het."
Patrick Schimmel, eigenaar Schimmel Techniek
Certificering voor werken met F-gassen
In airco’s en in de meeste warmtepompen zitten synthetische koudemiddelen (ook F-gassen genoemd). Die middelen zijn zeer schadelijk voor het milieu, en daarom gaat Europa het gebruik ervan stapsgewijs verbieden. Maar voorlopig hebben we er nog mee te maken en moeten installateurs goed weten wat ze doen. Lekkages voorkomen is heel belangrijk! Daarom gelden strenge regels voor het werken aan een systeem dat gevuld is met F-gassen. Hoe zit het precies?
Er zijn 2 soorten certificeringen:
1. Certificering bedrijf (BRL100)
Elk bedrijf waarin 1 of meer personen werken met F-gassen moet daarvoor gecertificeerd zijn. Dat wil zeggen:
- Alle medewerkers die werken met F-gassen hebben een certificaat op zak.
- Het bedrijf houdt zich aan bepaalde voorwaarden als het gaat om keuringen, kalibratie van gereedschap en het afhandelen van klachten. Dit moet allemaal in een handboek staan.
2. Certificering persoon (BRL200)
Iedereen die werkt met F-gassen moet daarvoor het juiste certificaat hebben. Er zijn twee soorten certificaten:
-
- F-gassen categorie I: voor werkzaamheden aan stationaire of mobiele koelinstallaties
- F-gassen categorie II: voor werkzaamheden aan gashoudende delen van een warmtepompinstallatie tot <3kg koudemiddel
De cursussen die je kunt volgen om deze certificaten te halen kun je vinden onder scholing rechts van deze pagina.